Închide

Cum își propun portoricanii să utilizeze tehnologia blockchain ca să scape insula de corupție?

Avatar
people walking on street during daytime

Stradă din San Juan, Puerto Rico. Fotografie de Zixi Zhou pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Insula Puerto Rico este un teritoriu în care acuzațiile de corupție la nivel înalt se țin lanț în ultimul timp, dar legislativul insulei are un plan de a stopa acest fenomen: parlamentarii vor începe o serie de întâlniri pe tema folosirii tehnologiei blockchain, care stă la baza minării criptomonedelor, pentru a reduce economia neagră și nivelul de corupție la nivel politic, scrie Bloomberg.

Președintele Parlamentului din Puerto Rico, Rafael ”Tatito” Hernandez, a anunțat că va programa pentru această lună mai multe întâlniri cu membri ai industriei locale de blockchain, în mare vogă în ultimul timp, pentru a elabora așa-numite ”contracte inteligente”, pe baza unor protocoale informatice cu ajutorul cărora ar putea crește transparența și responsabilitate în sectorul public.

”Avem o problemă reală de credibilitate, iar asta ar putea fi o parte a soluție”, a spus Hernandez pentru Bloomberg, în marja unei conferințe organizate de Asociația Comercială de Blockchain din Puerto Rico.

Teritoriul insulei, cu 3,3 milioane de locuitori, aflat sub protectorat american, a fost zguduit de mai multe scandaluri de corupție în ultimii ani. Cel mai recent, vineri, primarul municipalității Cataño, recunoscut mai ales pentru că este casa celebrului rom Bacardi, a pledat vinovat pentru mai multe acuzații de mită, însumând 100.000 de dolari, alături de ceasuri de lux, în schimbul acordării preferențiale a unor contracte municipale în valoare de câteva milioane de dolari. Biroul local al FBI a dat de înțeles că mai sunt în lucru câteva rechizitori importante având în centrul atenției sectorul public.

Hernandez a declarat că întâlnirile cu oameni din industria de blockchain fac parte dintr-un efort mai amplu de a transforma Puerto Rico într-un centru regional de inovare în domeniul criptomonedelor și al tehnologiei blockchain.

Stimulentele fiscale cu care se poate lăuda insula, în special impozitul zero pe câștigurile de capital, inclusiv pe cele din tranzacții cu criptomonede, au contribuit la atragerea a mii de noi rezidenți fiscali în Puerto Rico.

Departamentul de Dezvoltare Economică susține că cererea pentru aceste reduceri fiscale s-a triplat în ultimii ani, iar peste 1.000 de persoane au primit aprobarea pentru obținerea acestor beneficii în 2021, doborând recordul anterior stabilit în 2018.

Hernandez a mai spus că industria de blockchain și criptomonede ar putea reprezenta o bună modalitate prin care economia insulei, aflat în mare dificultate, să poată ajunge la o relativă redresare.

”În anii 1960 și 1970, ne-am afirmat în anumite nișe de producție. Acum, am putea profita de această nouă nișă, o nouă oportunitate de a crea locuri de muncă”, a mai spus el.

scroll to top