Închide

Cum să-i oferi copilului tău o educație financiară – sfaturi în 5 pași simpli de la specialiști

Avatar
real, money, brazilian money

Fotografie de Pedrosa_picture pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Subiectul banilor adesea este ignorat de către părinți, când vine vorba de educația copiilor lor. Este esențial să îi oferi copilului tău informații din toate domeniile și să îl educi asupra lucrurilor importante din viață. Un astfel de lucru sunt și banii și gestionarea eficientă a acestora. De aceea, este necesar să îi introduci copilului tău diverse noțiuni de educație financiară.

Fie că discuți despre economii, fie că îi explici ce sunt banii, acest lucru trebuie realizat. Așadar, dacă vrei câteva sfaturi despre cum să o faci și ce să îi spui copilului tău, citește acest articol în continuare!

Iată ce trebuie să ai în vedere:

1.Explică-i ce sunt banii și de ce sunt necesari

În primul rând, trebuie să o iei cu începutul și mai exact cu definirea banilor. Poate că al tău copil te-a văzut că îi folosești, dar cu siguranță nu știe 100%  ce sunt și ce se face cu ei. De aceea, spune-i că banii reprezintă modalitatea acceptată de societate pentru a putea achiziționa bunuri sau servicii. Arată-i mai multe tipuri de bancnote și discută cu el despre valoarea pe care o au.

2.Oferă-i ocazia să fie responsabili de proprii bani

Ulterior, poți să îi oferi chiar proprii bani de buzunar, pentru a vedea dacă a înțeles ce poate face cu ei și totodată, să vezi cum i-ar gestiona. În acest fel poți afla exact ce trebuie să îi explici și ce nu.

3.Ajută-l să învețe experimentând alături de tine

Un alt lucru extrem de util pe care trebuie să îl faci, este să îți lași copilul să învețe experimentând alături de tine. Dacă planifici o vacanță și trebuie să cumperi bilete de avion, cazare, haine noi și alte asemenea, poate fi o ocazie potrivită pentru a îi arăta cum banii sunt utilizați. Același lucru îl poți face și când mergi alături de el la cumpărturi, arătându-i prețurile și explicându-i ce sunt acestea. Oportunitățile pot numeroase, dar trebuie să ai răbdare pentru ca al tău copil să facă parte din ele!

4.Învață-l ce înseamnă economii și bugete

Dacă a înțeles ce sunt banii și ce se face cu ei, este momentul să îi explici de economii și bugete. Acest lucru îi va fi de ajutor când va fi un adult responsabil, gata să își gestioneze singur venitul și cheltuielile.

Explică-i de ce este important să economisească bani, dar și de ce poate fi utilă stabilirea unui buget. Aceste două concepte sunt fundamentale când ne gândim la subiectul educației financiare, deci nu trebuie evitate.

5.Informează în legătură cu raportul calitate-preț

Un ultim aspect, dar care este la fel de important ca cele menționate anterior este informarea despre conceptul numit raport calitate-preț. Acest concept implică evaluarea și compararea costului unui produs sau serviciu în raport cu calitatea sau beneficiile pe care le oferă. De exemplu îi poți achiziționa un calculator second hand pentru a ilustra conceptul de raport calitate-preț. Poți discuta despre faptul că un calculator second hand poate oferi aceeași funcționalitate ca unul nou, dar la un preț mai accesibil. Iar dacă ești cu adevărat în căutarea unuia, găsești calculatoare second-hand interlink.ro pe  la prețuri accesibile. Intră și tu pe site și vezi ce opțiuni sunt disponibile!

În concluzie, prin implementarea acestor sfaturi, te vei asigura că îi stabilești o bază solidă copilului tău când vine vorba de educația financiară!

scroll to top