Închide

Cum vânzarea unei opere Banksy a salvat joburile angajaților Moco Amsterdam în pandemie

Avatar
Monkey Poison Banksy

Monkey Poison, Banksy. Foto: Joris van Gennip/lai

Timp de citire: 3 minute

Proprietara unui muzeu de artă din Amsterdam -care a vândut o prețioasă pictură Banksy cu 1,5 milioane de lire sterline pentru a evita concedierea personalului în timpul pandemiei de coronavirus- a povestit cum angajații ei s-au adunat în jurul pânzei pentru a mulțumi operei, relatează The Guardian.

Kim Logchies-Prins, cofondatoare alături de soțul ei, Lionel, a muzeului de artă stradală, modernă, contemporană Moco, a declarat că s-a alăturat celor 20 de angajați ai biroului pentru a aduce omagii și a-și lua la revedere de la Banksy’s Monkey Poison, în urma vânzării spre un cumpărător anonim din SUA la o licitație desfășurată la New York.

Câteva luni mai târziu, Logchies-Prins a primit un e-mail de la cumpărătorul care s-a oferit să împrumute lucrarea muzeului pentru „cel puțin un an”. „A fost chiar un miracol”, a spus Logchies-Prins.

Muzeul Moco, ca și altele din Olanda, a fost nevoit să-și închidă porțile din martie până în vară și de atunci a făcut obiectul capriciului reglementărilor privind coronavirusul din țară: ba închis, ba deschis. Astăzi, în jur de 200 de vizitatori îi trec pragul într-o zi de luni, comparativ cu 2.000 înainte de criză. 

Moco Museum Amsterdam
Muzeul Moco din Amsterdam. Foto: Ana Fernandez/SOPA Images/REX/Shutterstock

Guvernul olandez plătește salariile personalului, dar companiile și institutiile trebuie să plătească impozite în ciuda faptului că mulți câștigă venituri mici sau chiar deloc. Logchies-Prins a spus că nu are nicio îndoială că face ceea ce trebuie să vândă pictura în iulie, în ciuda faptului că este unul dintre „uleiurile brute” ale artistului, o operă din celebra serie de picturi clasice actualizate cu figurile iconice ale lui Banksy. Muzeul are în jur de 60 de angajați permanenți și cu jumătate de normă pe care vânzarea operei îi salvează de la șomaj.

„În aprilie și mai am crezut că trebuie să fim în siguranță. Suntem deschiși de patru ani și jumătate și suntem un muzeu nou, deci durează ceva timp pentru a avea personalul perfect, echipajul de familie perfect. Și tocmai am atins acest nivel. A lăsa pe cineva să plece m-ar face să mă simt foarte rău. Am simțit presiunea ce plana asupra echipei. Aveau prieteni care lucrau în hoteluri și alte muzee care au fost eliberați din funcții, așa că toți se speriau. Nu voiam să vând niciodată, îmi place foarte mult să construiesc. Dar soțul meu a fost uimit pentru că chiar am simțit fizic că, nu, este în regulă s-o facem. Mă simt atât de bine acum. I-am spus personalului și toți au apreciat. Așa că am mulțumit piesei pentru toți anii buni, toate amintirile. Am stat cu toții împreună în fața tabloului, uitându-ne la tablou. ”, a declarat proprietara muzeului plină de emoție.

Monkey Poison-ul lui Banksy din 2004 reprezintă unul dintre cele mai comune personaje ale artistului, cimpanzeul, pictat cu spray pe o lucrare a unui Vechi Maestru, reprodusă într-un cadru aurit care prezintă o scenă pastorală idilică. Maimuța, ca personaj de desene animate, strânge o cutie de ulei în timp ce privește de deasupra pânzei.

Înainte de vânzare, Jean Paul Engelen de la Casa de Licitații Phillips din New York, unde tabloul avea o estimare între 1.800.000 și 2.500.000 USD, a declarat:

„Este un tablou din secolul al XIX-lea, evident un obiect găsit care arată cum ar trebui să arate viața, ce inspirație ideală a omenirii ar trebui să fie. Apoi, Banksy își bate joc de el. El ironizează arta secolului al XIX-lea, ironizează viziunea idealistă a ceea ce am fi, arătându-ne ceea ce am devenit, pur și simplu niște maimuțe care consumă ulei, gaze. L-am cumpărat acum câțiva ani, este una dintre piesele noastre bune”, a spus Logchies-Prins.

Uleiurile brute sunt cele mai iubite piese ale lui Banksy, deoarece sunt unice. Acesta nu face altceva decât pictează peste o pictură pe care a găsit-o. De aceea se numește “artă vandalizată”.

“Este o pictură frumoasă de secol XIX, apoi o maimuță stă cu o sticlă de otravă ca și cum ar vrea să o pună pe foc sau ceva de genul. Îmi plac aproape toate uleiurile sale brute pentru că există întotdeauna o poveste în ele. Îi poți vedea mintea la contribuție. Dar vezi și adevăratele abilități de pictură ale lui Banksy”, conchide Kim Logchies-Prins, împăcată cu decizia luată de a-și salva muzeul și echipa.

scroll to top