Închide

Cunoaștem cu cine defilează Ciucă. Dar cum arată surprizele Executivului Germaniei lui Scholz?

Avatar
Olaf Scholz Guvern

Noua coaliție-semafor a Germaniei, cu cancelarul Olaf Scholz (centru), Annalena Baerbock și Robert Habeck (stânga lui Scholz), din partea Verzilor, Christian Lindner și Volker Wissing, reprezentanți ai liberal-democraților și Saskia Esken (SPD) la dreapta. Foto: Odd Andersen/AFP/Getty Images

Timp de citire: 3 minute
  • Un scriitor, o săritoare la trambulină și un amator de tehnologie. Nu, nu sunt membri ai Guvernului României. Ci tocmai ai Germaniei!
  • Criticii scenei politice germane sunt nemulțumiți că poziții-cheie din Executivul condus de Olaf Scholz sunt încredințate unor personaje neexperimentate. Vă sună cunoscut?
  • Olaf Scholz a obținut realizarea unei alianțe de guvernare și se pregătește să depună jurământul ca succesor al Angelei Merkel în funcția de cancelar german la începutul lunii decembrie. Dar coaliția sa tripartită, formată din social-democrați, favorabili oamenilor muncii, Verzi și Partidul Liberal Democrat, pro-business, este acuzată că pune politicieni neexperimentați în funcții de decizie, scrie Wall Street Journal.

Deși componența finală nu va fi anunțată decât peste câteva zile, iată câțiva dintre jucătorii-cheie care ar putea face parte din cabinetul lui Scholz:

Christian Lindner – Ministru de Finanțe

Președintele PLD, în vârstă de 42 de ani, a făcut campanie pentru reducerea poverii asupra mediului de afaceri și eliminarea unor cheltuieli precum subvențiile pentru mașinile electrice. În 2000 – în același an în care a fost ales în parlamentul landului Renania de Nord-Westfalia – a cofondat Moomax GmbH, o companie care comercializa avatare pe internet.

După ce a obținut finanțare cu capital de risc, compania s-a prăbușit odată cu explozia bulei dot-com. În prezent, el descrie această experiență ca fiind una de învățare și o folosește pentru a promova ideea că Germania trebuie să încurajeze oamenii să își asume riscuri.

Lindner va fi o figură puternică, având în mână cheia de la bursa Germaniei, iar jurământul său de a apăra prudența fiscală ar putea intra în conflict cu Verzii și SPD, care fac presiuni pentru investiții în protecția climei și în locuințe sociale.

Robert Habeck – Ministru al Economiei, Climei și Energiei

Copreședintele Verzilor, în vârstă de 52 de ani, a avut un rol esențial în ascensiunea partidului. El provine din nordul îndepărtat al Germaniei, unde, spune el, “orizonturile sunt largi și oamenii sunt cu picioarele pe pământ”. Angajamentul său politic a început în 2002, când a militat pentru mai multe piste de biciclete locale. A scris cărți pentru copii și romane împreună cu un colaborator. Anterior, a fost ministru al Mediului pentru landul Schleswig-Holstein.

În calitate de așa-numit “superministru”, Habeck va deveni una dintre cele mai influente figuri din guvernul german. Cu supravegherea unor domenii politice cheie, ar putea încerca să se poziționeze pentru o candidatură ulterioară la funcția de cancelar.

Annalena Baerbock – Ministru de Externe

Verzii și-au ales co-liderul drept candidat la funcția de cancelar și, pentru o vreme, se părea că Annalena Baerbov, în vârstă de 40 de ani, ar putea avea o șansă de o succeda pe Merkel. Dar campania ei s-a clătinat în urma unei serii de pași greșiți și a unei acuzații de plagiat.

Fostă săritoare de performanță la trambulină, ea a ajutat la revigorarea Verzilor – pe locul 6 în alegerile din 2017 – apelând la alegătorii din mediul urban cu o abordare pragmatică a luptei împotriva schimbărilor climatice. Ea a studiat dreptul internațional la London School of Economics și științe politice și drept public la Hamburg.

În calitate de prima femeie diplomat de rang înalt din Germania, se așteaptă ca Baerbock să adopte o poziție mai fermă pe scena mondială, să impună o linie mai dură față de China și Rusia și să plaseze protecția climei în centrul politicii externe a țării.

Wolfgang Schmidt – Șef de cabinet al Cancelarului

Schmidt, care probabil va prelua rolul de șef de cabinet al lui Scholz, a fost mâna dreaptă a candidatului SPD în urmă cu două decenii, când viitorul cancelar a fost secretar general al partidului sub conducerea lui Gerhard Schroeder.

Schmidt și-a urmat prietenul și mentorul la Hamburg și s-a întors la Berlin ca ministru adjunct la finanțe. În vârstă de 51 de ani a făcut o declarație de loialitatea, susținându-l pe Scholz atunci când ministrul de finanțe a fost sub presiune pentru scandalul Wirecard AG și a unei razii la minister în timpul campaniei electorale.

Schmidt va juca un rol cheie în menținerea coaliției tripartite pe drumul cel bun și în stingerea conflictelor într-una dintre cele mai dificile funcții din cabinet.

Rămâne de văzut în câteva zile componența finală a Exdcutivului condus de cancelarul Olaf Scholz.

scroll to top