Închide

C&W Echinox: Dezvoltatorii vor livra 500.000 de mp de spații de birouri în următoarele 16 luni

architecture, modern, building

Fotografie de MichaelGaida pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Piața de birouri din București și din marile orașe regionale – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov – continuă să se dezvolte, investitorii locali și străini având proiecte în construcție sau programate pentru livrare cu o suprafață de aproximativ 500.000 de metri pătrați pentru a fi date în folosință în următoarele 16 luni, conform datelor cuprinse în rapoartele dedicate pieței birourilor din București și din marile orașe, realizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Cea mai activă piață rămâne Bucureștiul, cu proiecte de aproximativ 340.000 de metri pătrați, programate pentru livrare până la sfârșitul anului 2021, urmate de Timișoara (80.000 de metri pătrați), Cluj-Napoca (36.000 de metri pătrați) și Brașov (25.000 de metri pătrați).

Cei mai activi dezvoltatori în ceea ce privește suprafețele programate pentru livrare în perioada următoare sunt One United (94.000 mp), Iulius Group (60.000 mp), Portland Trust (45.000 mp) și Forte Partners (41.000 mp).

La sfârșitul primului semestru, stocul modern de spații de birouri din București era de aproximativ 2,9 milioane de metri pătrați de suprafață închiriabilă, fără a lua în calcul clădirile ocupate direct de proprietari, în timp ce stocul din orașele regionale se apropia de pragul de 1 milion de metri pătrați, cele mai mari piețe fiind Cluj-Napoca (347.000 mp), Timișoara (245.000 mp) și Iași (226.000 mp).

Criza sanitară cauzată de pandemia de Covid-19 a influențat în mod semnificativ utilizarea spațiilor de birouri, companiile adoptând diferite metode pentru a-și proteja angajații, dar a avut un impact mai mic asupra ocupării spațiului, deoarece majoritatea companiilor analizează în continuare cele mai bune soluții pe termen mediu și lung pentru a-și desfășura activitatea în continuare.

Astfel, rata de neocupare variază de la 10,3% la București, cu valori de 4,7% în zona Floreasca – Barbu Văcărescu și de 7,4% în zona centrală (Central Business District), la 5,6% la Cluj-Napoca sau 5,7% la Brașov.

Chiriile de referință au rămas stabile, la un nivel de 19 euro / mp / lună în București și 15 euro / mp / lună în Cluj-Napoca sau Timișoara, după o perioadă lungă în care concurența dintre dezvoltatorii de pe piața locală a menținut chiriile la un nivel competitiv în raport cu orașele similare din Europa Centrală și de Est.

”Nevoia de construcții moderne, de calitate, cu o poziționare atractivă, nu va dispărea odată cu pandemia de Covid-19, fie că vorbim de spații de birouri, rezidențiale sau comerciale. Atât dezvoltatorii, cât și băncile și investitorii, înțeleg că vorbim doar de o regândire a modului în care spațiile de birouri vor fi folosite, nu de o lipsă a nevoii de astfel de spații, motiv pentru care activitatea a continuat într-un ritm susținut pe toate șantierele mari, atât în București, cât și în țară.

 

Un semn al încrederii în potențialul pieței locale de birouri este dat și de faptul că dezvoltatori precum Speedwell sau Iulius Group au început construcția unor noi proiecte chiar în această perioadă, în București și Timișoara, respectiv în Iași, în timp ce băncile continuă să finanțeze acest sector, iar piața tranzacțiilor a rămas activă”,

consideră Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

scroll to top