Cehia și Italia fac presiuni pt. amânarea amenzilor pt. nerespectarea țintelor UE privind emisiile

, ,
Autor:    -  
co2, exhaust gases, road sign
Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cehia și Italia își vor uni forțele la summitul Consiliului European din această săptămână pentru a solicita o amânare a impunerii de amenzi producătorilor europeni de automobile care ar putea să nu îndeplinească obiectivele privind emisiile anul viitor, informează Euractiv.

Ministrul ceh al Transporturilor, Martin Kupka (ODS, ECR), a dezvăluit planul duminică în cadrul emisiunii CNN Prime News, exprimându-și îngrijorarea că recenta scădere a cererii de vehicule electrice în UE va face din ce în ce mai dificilă îndeplinirea de către producătorii auto a obiectivului de reducere cu 15% a emisiilor până în 2025.

„Ei nu pot îndeplini obiectivul deoarece interesul pentru mașinile electrice a scăzut în întreaga Uniune Europeană”,

a explicat Kupka.

Pentru a atinge aceste obiective, constructorii europeni de automobile trebuie să crească proporția de vehicule electrice din flotele lor, ca urmare a reglementărilor UE care vizează o reducere de 100% a emisiilor până în 2035. Cu toate acestea, tendințele recente ale pieței arată o scădere a vânzărilor de vehicule electrice, ceea ce provoacă îngrijorare în rândul producătorilor și al factorilor de decizie politică.

Kupka a subliniat, de asemenea, că Cehia a propus oficial amânarea în urmă cu două săptămâni, Italia alăturându-se la scurt timp după aceea. Germania și-a arătat, de asemenea, sprijinul, ministrul german al Economiei, Robert Habeck (Verzii) – un susținător puternic al e-mobilității – fiind de acord că o suspendare temporară a amenzilor ar fi în beneficiul industriei.

Kupka a subliniat că obligarea producătorilor la plata de penalități pentru nerespectarea cotelor ar reduce fondurile disponibile pentru investiții suplimentare în tehnologia vehiculelor electrice, ceea ce ar putea împiedica progresul sectorului pe termen lung.

Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a avertizat, de asemenea, că actuala tendință descrescătoare a cotei de piață a vehiculelor electrice semnalează provocări semnificative pentru industria auto.

ACEA a îndemnat instituțiile UE să ofere măsuri de ajutor pentru a sprijini producătorii auto să își îndeplinească obiectivele fără povara penalităților.

Între timp, Transport & Environment (T&E) preconizează că ponderea pe piață a vehiculelor electrice cu baterii ar putea ajunge la 20-24% până în 2025, în mare parte datorită scăderii prețurilor care face ca mașinile electrice să fie mai accesibile.

Cu toate acestea, grupul avertizează, de asemenea, că scăderea actuală a interesului pe piață ar putea complica eforturile de a îndeplini aceste previziuni fără sprijin suplimentar din partea industriei.

Kupka a menționat, de asemenea, că Cehia dorește să deschidă o discuție privind amânarea interzicerii motoarelor cu ardere internă la nivelul UE, prevăzută pentru 2035.

În timp ce calendarul UE prevede o revizuire a acestei politici în 2026, Cehia solicită o discuție mai timpurie, posibil încă de anul viitor, pentru a se asigura că politica rămâne adaptabilă la realitățile pieței. Kupka nu a precizat dacă Republica Cehă a obținut suficient sprijin din partea altor state membre pentru a avansa această discuție.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!