Închide

Danemarca, dispusă să preia din povara României și Poloniei în criza refugiaților din Ucraina

Avatar
Refugiati Romania Unicef

Sursa foto: UNICEF.

Timp de citire: 2 minute

Guvernul danez a anunțat că țara este pregătită să ajute statele din Europa Centrală și de Est care au primit pe teritoriul lor cea mai mare parte a refugiaților ucraineni – România și Polonia – iar, dacă va fi necesar, să preia o parte dintre aceștia pe teritoriul danez, în ciuda politicii stricte de imigrație din această țară, a anunțat joi Executivul de la Copenhaga, citat de Euractiv.com.

”Danemarca este pregătită să ajute”, a spus Mattias Tesfaye, ministrul de Externe și al Integrării, aflat joi la Bruxelles.

Potrivit ultimelor cifre ale ONU, numărul refugiaților din Ucraina a ajuns deja la circa un milion de persoane.

”Ar trebui să sprijinim țări precum România și Polonia, pentru că fac o treabă extraordinară în aceste zile. În plus, noi, ca stat, trebuie să le întindem o mână și să le spunem, în mod explicit, că, dacă au nevoie de ajutor, Danemarca este gata să ajute. Iar dacă va fi nevoie de o redistribuire sau de o schemă de alocare voluntară a refugiaților, Danemarca nu se va da în lături”, a spus Tesfaye.

Ministrul danez a adăugat că guvernul din care face parte adoptă o politică ”fără limită” în privința numărului de ucraineni pe care îi poate accepta Danemarca.

Din punctul de vedere al istoriei recente, Danemarca a fost foarte vocală în a se opune unor astfel de scheme de redistribuire voluntară a refugiaților în timpul anterioarei crizei de acest gen. Dar, potrivit lui Tesfaye, situația actuală este unică.

”Danemarca este acum o țară vecină (cu conflictul), așa că nu are rost să ne uităm la televizor și să ne așteptăm ca ceilalți să facă toată treaba, iar noi să trimitem doar bani”, a spus el, adăugând că aportul danez la criză va fi constituit și din ajutorarea organizațiilor caritabile de profil care lucrează în Ucraina și în țările învecinate ei.

Conform normelor actuale ale UE în materie de azil politic, refugiații trebuie să înregistreze cererea de azil în primul stat membru pe teritoriul căruia ajung, acesta fiind și statul responsabil cu procesarea cererii respective.

În aceste zile, guvernul danez lucrează la adoptarea unei legi speciale care ar putea fi folosită pentru a-i ajuta pe ucrainenii care fug din țara lor, invadată de armatele ruse.

scroll to top