Închide

Danemarca își va tripla cheltuielile militare în următorul deceniu, pe fondul conduitei agresive a Rusiei

Avatar
Changing of the guard at Amalienborg, Copenhagen.

Fotografie de Mathew Browne pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Guvernul Danemarcei a anunțat marți că a elaborat planuri de investiții în sectorul apărării și securității naționale în valoare de 143 de miliarde de coroane daneze (circa 19,2 miliarde de euro), pe durata următorilor 10 ani, în conformitate cu angajamentele prevăzute în obiectivele de cheltuieli bugetare ca stat membru al NATO, anunță agenția Reuters.

”Trebuie să fim capabili, într-o mai mare măsură, să ne ridicăm la înălțimea cerințelor și așteptărilor pe care NATO și aliații noștri le au față de Danemarca. Iar pentru asta, avem nevoie de investiții mari în forțele noastre armate, pentru a ne face datoria cu responsabilitate”, a declarat Troels Lund Poulsen, ministrul interimar al Apărării.

După sfârșitul Războiului Rece, Danemarca, la fel ca majoritatea membrilor NATO, și-a redus capacitățile militare necesare pentru desfășurarea unui război convențional. În lumina noilor evoluții și ca răspuns la războiul declanșat anul trecut prin invadarea Ucrainei de către Rusia, Copenhaga s-a angajat cu fermitate să majoreze cheltuielile pentru apărare și securitate națională la pragul cerut de NATO, de 2% din PIB, până la sfârșitul anului 2030.

De anul viitor, cheltuielile anuale vor fi mărite la 19,2 miliarde de coroane daneze (cca. 2,6 miliarde de euro) până în 2033, de la suma actuală de abia 6,9 miliarde de coroane daneze (cca. 926 de milioane de euro).

Un calcul simplu arată că suma cheltuită de Danemarca pentru apărare și securitate națională se va tripla în următorii 10 ani.

De asemenea, premierul danez Mette Frederiksen – al cărei nume este vehiculat inclusiv la şefia NATO – a anunţat la începutul acestei săptămâni o alocare masivă de bani destinată ajutorării Ucrainei – o anvelopă suplimentară în valoare de 2,4 miliarde de euro, în perioada 2023-2024.

În ciuda angajamentului pe care membrii NATO și l-au luat în 2022, majoritatea lor încă nu îndeplinesc obiectivul Alianței privind cheltuielile de apărare – 2% din PIB. Doar șapte state membre îndeplinesc obiectivul în acest an, în ciuda creșterii continue a investițiilor în apărare.

”În iulie, mă aștept ca aliații să cadă de acord cu un angajament mai ambițios privind investițiile în apărare, pentru că 2% din PIB este un prag cu adevărat minim care trebuie investit în apărarea noastră comună”, spunea secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în luna martie, când a prezentat cifrele cheltuielilor pentru apărare în anul 2022.

Discuția dintre membrii NATO este încă în desfășurare, fără să se fi ajuns la vreun acord cu privire la viitorul angajamentelor de investiții.

scroll to top