Dascălu, BCR: Revenirea – sub formă de U; Guvernul să fie disciplinat în cheltuielile publice
Ciprian Dascălu, economistul-șef al Băncii Comerciale Române (BCR) apreciază că scenariul cel mai probabil al revenirii economice post-pandemie este cel sub formă de U, însă cât de mult vom suferi cu toții din cauza crizei depinde, în mare măsură, de disciplina Guvernului în ceea ce privește cheltuielile publice.
Într-un interviu acordat revistei New Money, Dascălu prognozează pentru România o contracție economică de 4,7% în acest an, însă avertizează că orice estimare – atât amplitudinea contracției, cât și posibilele scenarii de redresare – este supusă unui număr mare de incertitudini.
În opinia lui Dascălu, anticipările privitoare la forma revenirii economice exclud forma de L:
”În L, noi excludem, pentru că asta ar presupune că s-ar distruge foarte mult capital și forță de muncă, iar noi nu credem că asta este posibil. Nu am trecut printr-un război, totuși. Nu avem de ce să ne temem că forța de muncă va dispărea pe capete. Iar în privința capitalului, nu ne putem aștepta la un scenariu similar cu al Greciei, care a trecut totuși printr-o criză uriașă înainte de a înregistra acel L. Vom avea probabil diferite forme de U, în funcție de cum va fi gestionată pandemia și de eventualele reveniri. Vom avea un U cu o bază mai strâmtă, mai spre V, sau cu o bază mai alungită dacă vor apărea reveniri ale crizei”, spune acesta.
Ciprian Dascălu își pune speranțele și în suma alocată României din planul de redresare al UE, considerând că investițiile publice, indiferent de sursa banilor, trebuie să se îndrepte spre domenii în care multiplicarea investiției la nivelul economiei să fie cât mai mare.
”(Trebuie să investim) în tot ce ne lipsește nouă. La infrastructura de transport suntem mult în spatele celorlalte state din Europa Centrală și de Est. La educație, la fel, ajunge să ne uităm la scorurile înregistrate de elevii români la testele PISA, organizate de OECD. Cam la tot ce ține de investițiile publice, de organizare din partea statului, suntem semnificativ în spatele țărilor care se află în aceeași regiune”, apreciază economistul-șef al BCR.