De ce au loc incendiile de vegetație din California? Au provocat pagube de zeci de miliarde de $
Un cocktail de fenomene meteorologice extreme transformă incendiile de vegetație din California într-o conflagrație urbană mortală. Sudul Californiei se confruntă cu cele mai devastatoare incendii de iarnă din ultimele patru decenii, potrivit Euronews.
De obicei, incendiile nu izbucnesc în această perioadă a anului, însă anumite ingrediente s-au reunit pentru a sfida calendarul într-o manieră rapidă și mortală.
În spatele multora dintre acestea se află schimbările climatice provocate de om.
Oamenii de știință au calculat că încălzirea globală a contribuit la o creștere cu 172% a suprafețelor incendiate de incendii de vegetație în California începând cu anii 1970, o răspândire și mai mare fiind așteptată în următoarele decenii.
Care sunt cauzele incendiilor de iarnă din California?
Un cocktail de fenomene meteorologice extreme a alimentat incendiile din California.
În primul rând, vânturile superdimensionate Santa Ana care biciuiesc flăcările și cenușa cu 161 kmh (100 mph) – mult mai repede decât în mod normal – coroborate cu revenirea secetei extreme.
La aceasta se adaugă o vreme care a făcut să crească tone de plante în timpul ploilor torențiale și apoi temperaturile ridicate record care le-au uscat pentru a face combustibil ușor de ars.
Apoi, există un jet stream neobișnuit și în picaj și o mulțime de linii electrice care se agită în rafalele puternice.
Experții spun că această combinație periculoasă este cea care transformă incendiile de vegetație într-o conflagrație urbană mortală.
Marele vinovat este încălzirea climei
Incendii „mici, puternice și rapide” au cuprins vestul Americii în ultimele două decenii, pe măsură ce lumea se încălzește, a declarat Jennifer Balch, cercetător în domeniul incendiilor la Universitatea din Colorado.
Ea a publicat un studiu în revista Science în octombrie anul trecut, care a analizat 60 000 de incendii începând din 2001 și a constatat că frecvența incendiilor cu cea mai rapidă creștere a crescut de două ori din 2001 și a provocat mult mai multe distrugeri decât incendiile mai lente și mai mari.
„Incendiile au devenit mai rapide”,
a declarat Balch miercuri.
„Marele vinovat pe care îl suspectăm este încălzirea climei, care face mai ușoară arderea combustibililor atunci când condițiile sunt potrivite”.
Incendiile de vară sunt de obicei mai mari, dar nu ard la fel de repede. Incendiile de iarnă „sunt mult mai distructive pentru că se produc mult mai rapid”, a declarat Jon Keeley, cercetător în domeniul incendiilor din cadrul US Geological Survey.
AccuWeather a estimat că pagubele provocate de cele mai recente incendii ar putea ajunge la 57 de miliarde de dolari (55 de miliarde de euro), iar meteorologul șef al firmei private, Jonathan Porter, a declarat că „acesta ar putea deveni cel mai grav incendiu de vegetație din istoria modernă a Californiei, pe baza numărului de structuri arse și a pierderilor economice”.
Vânturile aduse de jet stream au alimentat flăcările
„Este într-adevăr doar alinierea perfectă a tuturor lucrurilor din atmosferă pentru a vă oferi acest model și vânt puternic”,
a declarat Tim Brown, director al Centrului Climatic Regional din Vest.
Viteza vântului și viteza de propagare a flăcărilor sunt clar legate, subliniază experții.
„Impactul crește exponențial pe măsură ce viteza vântului crește”,
a declarat Mike Flannigan, cercetător în domeniul incendiilor de la Universitatea Thompson Rivers din Canada.
Dacă pompierii pot ajunge la flăcări în aproximativ 10 minute, răspândirea acestora poate fi limitată, dar „în 15 minute, este prea târziu și s-a dus. Calul a părăsit grajdul”.
Nu există o legătură sigură între vânturile Santa Ana – rafale dinspre est care coboară din munți, prind viteză și ajung pe coastă – și schimbările climatice provocate de om, a declarat Daniel Swain, climatolog la California Institute for Water Resources.
Dar o condiție care a dus la aceste vânturi este o scădere mare a temperaturii curentului jet – fluviul de aer care deplasează sistemele meteorologice pe glob – care a contribuit la aducerea aerului rece în cele două treimi estice ale națiunii, a declarat John Abatzoglou, cercetător în domeniul climei și al incendiilor la Universitatea din California Merced.
Alți oameni de știință au stabilit o legătură preliminară între aceste picaje ale jet stream-ului și schimbările climatice.
Vânturile Santa Ana se produc din ce în ce mai târziu în an, trecând mai mult de la toamna mai uscată la iarna mai umedă, a spus Keeley. În mod normal, acest lucru ar reduce amenințările cu incendiile, dar nu este o perioadă normală.
Legătură clară între schimbările climatice și iernile secetoase
Potrivit lui Swain și Abatzoglou, după două ierni ploioase, în care râurile atmosferice au revărsat cantități uriașe de apă în regiune, ceea ce a dus la creșterea multor plante, un debut rapid al secetei le-a uscat, furnizând astfel un tinder perfect.
Swain a declarat că acest fenomen se întâmplă din ce în ce mai des.
Există o legătură clară între schimbările climatice și toamnele și iernile secetoase tot mai frecvente care furnizează combustibil pentru incendii, a declarat Swain.
Potrivit lui Abatzoglou și altora, aceste incendii devastatoare nu ar putea avea loc fără condițiile uscate și calde și nici nu ar arde fără viteza extremă a vântului.
Temperatura medie din California a crescut cu aproximativ 1 °C din 1980, ceea ce a determinat dublarea numărului de zile cu vegetație uscată vulnerabilă la incendii, a declarat expertul în gestionarea incendiilor Lindon Pronto de la Institutul Forestier European pentru site-ul irlandez de știri RTE.
O analiză a 423 de incendii de vegetație din California care s-au extins la cel puțin 15 mile pătrate (39 de kilometri pătrați) începând din 1984 arată că doar patru dintre acestea au ars în timpul iernii. Aproximativ două treimi din aceste incendii mai mari au izbucnit în iunie, iulie sau august.
Datele federale arată că doar șase incendii de vegetație au ars mai mult de 5 kilometri pătrați (2 mile pătrate) în orice lună ianuarie în California din 1984.
Până la incendiile Palisades și Eaton din acest an, cel mai mare a fost Viejas Fire, care a ars 17,1 mile pătrate (44,3 kilometri pătrați) în 2001 în munții de la est de San Diego.
„Incendiile de iarnă ar trebui să fie un oximoron”,
a declarat Balch de la Universitatea din Colorado.
„Ei bine, pentru că, știi tu, temperaturile scad și avem precipitații. Ar trebui să avem precipitații.”
Pompierii obișnuiau să vorbească despre sezoane de incendii, a declarat David Acuña, șef de batalion pentru Cal Fire: „Acum vorbim despre ani de incendii”.