Supermarketurile germane, lideri în adoptarea strategiilor sustenabile. Ce măsuri au introdus?

, ,
Autor:    -  
nature, earth, sustainability
Fotografie de annca pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

În ultimii ani, durabilitatea a devenit o componentă indispensabilă a operațiunilor comerciale. Conform unui studiu realizat de firma de consultanță BCG, clienții europeni iau din ce în ce mai multe măsuri pentru a deveni mai ecologici, iar o treime dintre respondenți se gândesc la durabilitate atunci când fac cumpărături, potrivit ESM Magazin.

De la combaterea risipei de alimente și ambalaje la încorporarea de tehnologii eficiente din punct de vedere energetic, supermarketurile din Germania sunt lideri în adoptarea de strategii ecologice care minimizează impactul asupra mediului, asigurând în același timp succesul financiar pe termen lung.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că guvernul german s-a angajat să atingă neutralitatea climatică sau zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2045 și, prin urmare, solicită întreprinderilor să depună eforturi în direcția sustenabilității.

Iată cum își prioritizează supermarketurile din Germania eforturile în materie de sustenabilitate.

Aldi Süd și Kaufland conduc eforturile de protecție a animalelor

Conform celui mai recent raport Greenpeace Supermarket Check, Aldi Süd și Kaufland se numără printre întreprinderile care promovează eforturile de protecție a animalelor în rândul principalilor comercianți cu amănuntul de produse alimentare din Germania. Edeka, Lidl și REWE au fost ceilalți comercianți cu amănuntul incluși în top cinci.

În timp ce Aldi Süd a fost recunoscut pentru gama largă de produse destinate bunăstării animalelor, Kaufland a obținut rezultate bune în ceea ce privește transparența, cu peste 90 % din produse etichetate la ghișee.

Menținerea unei bune sănătăți a animalelor este vitală, deoarece reduce numărul de animale neproductive care emit gaze cu efect de seră. Jumătate din stocul de carne proaspătă al Aldi Süd provine din sisteme de creștere a animalelor mai favorabile animalelor.

În plus, lanțul de magazine alimentare cu preț redus obține tot laptele de consum de marcă proprie din sisteme de creștere de calitate superioară. Până în 2030, Aldi își propune să convertească întreaga gamă de carne proaspătă și de mezeluri la sisteme de creștere de calitate superioară.

Combaterea risipei alimentare

Anul trecut, retaileri germani importanți precum REWE Group, Edeka, Lidl, Kaufland și Aldi s-au angajat să reducă risipa de alimente cu 50% până în 2030, semnând Pakt gegen Lebensmittelverschwendung („Pactul împotriva risipei de alimente”) în cadrul unui eveniment cu ministrul german al alimentației și agriculturii la Berlin.

Acordul include, printre alte măsuri, un angajament de extindere a transferului de bunuri comestibile către organizații non-profit.

Conform pactului, companiile trebuie să instruiască angajații relevanți cu privire la cele mai bune practici legate de termenul de valabilitate, cum ar fi reducerea prețurilor pentru produsele care se apropie de data expirării.

Colaborarea cu lanțurile de aprovizionare durabile

Supermarketurile germane integrează, de asemenea, durabilitatea în lanțurile lor de aprovizionare.

De exemplu, Kaufland și REWE acordă prioritate aprovizionării cu produse cu certificări precum Fairtrade și Rainforest Alliance, asigurându-se că sunt respectate standardele etice și de mediu.

Un accent pe eficiența energetică

Cu scopul de a-și reduce semnificativ amprenta de carbon, supermarketurile germane au făcut investiții semnificative în energia regenerabilă, cum ar fi panourile solare și iluminatul eficient din punct de vedere energetic.

Discounterul Lidl a declarat recent că, prin trecerea la 100% energie regenerabilă în toate sucursalele, centrele logistice și birourile sale, discounterul și-a limitat emisiile operaționale de CO2e cu 52%.

Ca parte a strategiei sale de sustenabilitate, Aldi Süd a lansat un camion cu hidrogen în luna august a acestui an, pentru a completa flota sa de patru camioane electrice din companiile sale din Rastatt și Helmstadt.

Discounterul german a precizat că camionul cu hidrogen este utilizat în două schimburi, parcurgând un kilometraj anual de peste 80 000 de kilometri.

De asemenea, intenționează să treacă la hidrogenul verde în stațiile sale de alimentare de la sfârșitul anului, ceea ce ar putea reduce emisiile de CO2 cu peste 90%, comparativ cu un camion diesel.

Adoptarea practicilor economiei circulare

În plus, o nouă lege din țară, cunoscută sub numele de Verpackungsgesetz, impune ca toate ambalajele să fie reutilizabile sau reciclabile – un pas semnificativ către reducerea deșeurilor din plastic.

Retaileri precum REWE au lansat recipiente reutilizabile pentru anumite produse, cum ar fi iaurturile și delicatesele.

În plus, retailerul renunță și la capacele de plastic de pe toate paharele de 500 de grame de iaurt natural și iaurt de soia sub mărcile private ja! și REWE Beste Wahl.

Lanțul de magazine alimentare oferă, de asemenea, fructe și legume organice aproape în întregime fără plastic sau cu ambalaje îmbunătățite, în peste 3 600 de supermarketuri.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!