Închide

De la anul, am putea avea încă o zi liberă legală (proiect de lege)

Avatar
Calendarul Zilelor Libere Lega Large

foto: calculatorvenituri.ro

Timp de citire: 2 minute

Ziua de 6 ianuarie este pe cale de a deveni o nouă zi liberă legală, dacă proiectul de lege depus la Senat la 1 martie va trece de Parlament. România are în prezent printre cele mai puține zile libere legale din Europa – doar 15, transmite DCNews.

Potrivit proiectului de lege pentru modificarea și completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, după sintagma “1 și 2 ianuarie” se introduce o nouă sintagmă, cu următorul cuprins:

– “6 Ianuarie – Botezul Domnului”

Din expunerea de motive a inițiatorului proiectului de lege, deputatului liberal, Andrei Daniel Gheorghe, susținut de încă 10 parlamentari liberali:

“La nivel european, România se situează pe ultimele poziţii în ceea ce priveşte numărul zilelor libere, astfel că, spre exemplu în 2022, dintre cele 15 sărbători legale, doar 9 se află în timpul săptămânii, cu două în plus faţă de anul trecut. In acest sens. România prezintă foarte puţine sărbători legale faţă de celelalte state europene, fiind depăşită de ţări precum Malta, Slovacia, Spania, Italia sau Austria, aşa cum arată un studiu realizat de către Institutul Eurofound.

Profund ancorată în tradiţiile româneşti din toate zoneIe ţării Boboteaza reprezintă şi momentul sfinţirii apelor, atunci când în toate bisericile, prin rugăciunile preoţilor şi prin coborârea Duhului Sfânt se sfinţeşte Aghiazma Mare.

Această sărbătoare reaminteşte botezul fiecărui creştin în parte, iar privind, in extenso, este mărturie a extinderii comunităţii creştine, nu doar geografic cât şi temporal, de-a lungul secolelor.

România este o ţară profund creştină, iar această identitate este oferită printr-un act cât se poate de grăitor şi veridic: botezul pe care fiecare în parte l-am primit. De-a lungul secolelor credinţa şi botezul creştin au reprezentat o garanţie a menţinerii identităţii româneşti în toate teritoriile României, aflate atunci sub dominaţia politică a puterilor străine.”

Zile libere rămase în 2022:

– 22 aprilie – Vinerea mare – zi liberă sărbătorită vineri;

– 24 aprilie – Paștele 2022 – zi liberă sărbătorită duminică

– 25 aprilie – a doua zi de Paște – zi liberă sărbătorită luni

– 1 mai – Ziua Muncii – zi liberă sărbătorită duminică;

– 1 iunie – Ziua Copilului – zi liberă sărbătorită miercuri;

– 12 iunie – Rusalii – zi liberă sărbătorită duminică;

– 13 iunie – A doua zi de Rusalii – zi liberă sărbătorită luni;

– 15 august – Adormirea Maicii Domnului – zi liberă sărbătorită luni;

– 30 noiembrie – Sfântul Andrei – zi liberă sărbătorită miercuri;

– 1 decembrie – Ziua Națională a României – zi liberă sărbătorită joi;

– 2 decembrie – liber pentru bugetari

– 25 decembrie – Crăciunul – zi liberă sărbătorită duminică;

– 26 decembrie – A doua zi de Crăciun – zi liberă sărbătorită luni.

scroll to top