Febra ovulelor înghețate: Guvernul japonez, surprins de popularitatea unui program de creștere a fertilității
Guvernul de la Tokyo a fost copleșit de interesul major arătat de populație față de un program public de acordarea unor subvenții pentru creșterea fertilității, unul dintre numeroasele programe-pilot implementate de autorități, concepute pentru a rezolva o mare problemă a națiunii japoneze, care prezintă una dintre cele mai scăzute rate ale natalității din lume, relatează Bloomberg.
Peste 7.000 de femei s-au înscris pentru a participa la sesiuni de informare despre noul program, care oferă până la 300.000 yeni (puțin peste 2.000 de dolari) pentru costurile congelării ovulelor, iar 1.800 de femei au aplicat la program începând din luna octombrie, potrivit Guvernului Metropolitan al capitalei Tokyo.
Guvernul estima cererea la un nivel mult mai mic și, prin urmare, bugetase programul cu numai 60 de milioane de yeni pentru subvenții, sumă suficientă pentru acordarea subvenției către 200 de femei participante la program.
Programul este deschis tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani. Spre deosebire de programele anterioare de creștere a fertilității care excludeau femeile necăsătorite, acesta nu face diferența între femei în funcție de starea civilă.
De asemenea, nu există o dată limită pentru înscriere și nici vreo limită prestabilită a numărului de subvenții care pot fi acordate.
Ca urmare a interesului major stârnit de program, primărița capitalei japoneze, Yuriko Koike, a declarat că municipalitatea intenționează să mărească semnificativ bugetul alocat.
Guvernul japonez și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la rata natalității ajunsă la nivele de minime record, acum la 1,3 nou-născuți pentru fiecare femeie fertilă. O rată a fertilității de 2,1 este considerată optimă pentru menținerea unei populații stabile.
În 2022, guvernul a aprobat rambursarea a 70% din costurile programelor de fertilizare in vitro.
Congelarea ovulelor este una dintre numeroasele tehnologii de reproducere asistată care pot ajuta la creșterea fertilităţii femeilor, însă este o procedură foarte costisitoare. În Japonia, costurile variază în general între 300.000 și 600.000 yeni, dar, în unele situații, pot ajunge la sume de ordinul milioanelor de yeni.
Totodată, tehnologia este departe de a fi un panaceu. Doar aproximativ 8,4% dintre ovulele congelate au și fost fecundate și au condus la nașterea de copii, potrivit unui sondaj comandat de Guvernul Metropolitan al capitalei Tokyo, în luna august, în 87 de clinici și spitale. Rata de succes a sarcinii cu ovule congelate scade și ea, odată cu vârsta mamei.