De neimaginat! Două treimi din medicii capitalei cu cea mai ridicată calitate a vieții vor să plece din sistem
- Lucru de neimaginat pentru unul din cele mai performante sisteme de sănătate europene, din orașul cu cea mai ridicată calitate a vieții ani la rând.
- Aproximativ două treimi dintre medicii spitalelor din Viena, Austria, se gândesc să-și schimbe locul de muncă.
- Recunoscută pentru clinicile aparent impecabile din punct de vedere medical, Viena ascunde o nemulțumire crescândă a personalului medical: volumul de muncă epuizant.
Acesta este rezultatul unui sondaj inițiat de Colegiul Medicilor, a cărui a treia parte a fost prezentată marți. Principala nemulțumire este volumul de muncă: 91% dintre medicii angajați în spitale nu se așteaptă la o îmbunătățire a acestuia, iar peste jumătate se așteaptă chiar la o înrăutățire a situației.
Așadar tot mai mulți medici vienezi iau în considerare o schimbare de sector, scrie Kurier.
De asemenea, în cadrul sondajului au fost întrebați în ce domenii se gândeau să facă o schimbare. Potrivit sondajului, 48% dintre aceștia se gândesc la un viitor ca medic electiv în practica privată. 30 la sută dintre ei doresc chiar să își schimbe filiala. 23 la sută se gândesc să plece în altă provincie sau în străinătate, iar 22 la sută se gândesc să preia un cabinet.
La studiul realizat de Peter Hajek Public Opinion Strategies au participat în total 1.894 de medici de spital. Au fost intervievați angajații din spitalele comunitare, adică din cadrul Asociației de Sănătate din Viena, precum și din spitalele altor operatori.
Sistemul devine mai puțin atractiv
“Sistemul public de sănătate devine din ce în ce mai neatractiv pentru angajați. Colegii s-au săturat să fie nevoiți să proceseze pacienții ca pe o linie de asamblare. Acest lucru nu este – pe bună dreptate – în conformitate cu cerințele lor de îngrijire medicală și tratament”, a constatat vicepreședintele Asociației Medicale din Viena, Stefan Ferenci, într-o declarație citată de Kurier.
El a sfătuit operatorii spitalelor să ia în considerare modul în care ar putea crește gradul de satisfacție a personalului și ar putea fi păstrați angajații. De asemenea, acesta a făcut apel la consilierul municipal pentru sănătate din Viena, Peter Hacker (de la partidul de stânga SPÖ), pentru a parcurge împreună “o parte din drum” și pentru a readuce asistența spitalicească pentru populația vieneză pe o “bază solidă”.