Închide

Le Monde: România nu poate opri emigrația. Are o armată de antreprenori și IT-iști care se lovesc de politic și de administrația învechită

Avatar
Poluare Vama Ungaria Trafic Coloane Schengen Punct Vamal Copyright Foto Contactati Www.afaceri.news

Copyright foto: contactati www.AFACERI.news

Timp de citire: 2 minute

România se scufundă într-un declin demografic îngrijorător. Peste 5 milioane de oameni au plecat în Occident în căutarea unei vieți mai bune. Federația Asociațiilor Românilor din Europa (Fadere) a lansat un apel urgent către Guvern, cerând măsuri imediate pentru stoparea acestui exod, scrie Le Monde, citat de Rador.

Și, de parcă nu era suficient de rău și așa, Guvernul PSD – PNL se pregătește să crească taxele pentru a susține administrația umflată pe care tot el a creat-o.

„Migrația către Occident capătă proporții alarmante și mulți dintre candidații la plecare sunt tineri”,

a declarat Daniel Tecu, președintele Fadere, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului.

Milioane de români au plecat din țară din cauza calității proaste a serviciilor publice, din cauza corupției, a lipsei infrastructurii rutiere și a sistemului de sănătate învechit.

De la Revoluție până acum, un sfert din populația României a plecat în Occident, iar exodul s-a intensificat după ce țara a intrat în UE, în 2007. Potrivit datelor oficiale ale Ministerului de Externe, Italia a primit 1.137.000 de români, Spania are 1.087.000 și Marea Britanie 950.000. Urmează Germania cu 826.000, iar Franța este pe locul zece, cu 106.000 de români.

Din acest motiv, România se confruntă cu o criză a forței de muncă. În 2022, țara a atras investiții străine de peste 10 miliarde de euro, dar companiile nu găsesc angajați.

România acordă 100.000 de permise de muncă solicitanților din afara UE, majoritatea din țări asiatice.

„Fără muncitori străini, România ar fi în pericol.”,

a spus sociologul Gelu Duminică.

La toate acestea se adaugă și criza natalității. Dacă generația de români din anii 1990 avea 800.000 de copii, azi numărul e de doar 180.000, iar unii dintre ei, de asemenea, vor pleca din țără.

Le Monde: România, țara contrastelor

În articolul citat se mai arată că România are o armată de IT-iști, dar administrația sa nu a început tranziția digitală.
De asemenea, în timp ce orașele se dezvoltă rapid, satele par încremenite în timp.

O nouă generație de tineri a creat un ecosistem de start-up dinamic, dar se confruntă cu o clasă politică, deși se luptă să modernizeze țara.

Și, în acest context, Guvernul Ciolacu se pregătește să adopte noi taxe și să majoreze taxele existente pentru a susține aparatul de stat-mamut.

„Guvernul intenționează să elimine beneficiile fiscale în trei domenii cheie: agricultură, construcții și IT. Aceste măsuri vor împinge și mai mulți români să plece. Facem apel la guvern să ia decizii pentru a reduce emigrația spre Occident. Liderii noștri trebuie să încurajeze românii să se întoarcă în țara lor și să nu o abandoneze”,

a mai declarat Daniel Tecu, președintele Fadere.

scroll to top