Închide

Decizie fără precedent: SUA impune restricții pentru Ungaria în programul Visa Waiver

Avatar
20120228 Magyarorszag Elnevezesu Szemelyi Okmanyok Utlevel3

Sursa foto: Hungary Today.

Timp de citire: 2 minute

Statele Unite ale Americii au decis marți restricționarea participării Ungariei la programul de scutire de vize (”Visa Waiver”), din cauza problemelor de securitate legate de noile pașapoarte eliberate între 2011 și 2020, anunță POLITICO.eu.

În cadrul programului american Visa Waiver, cetățenii țărilor participante pot călători în SUA pentru în scopuri turistice sau de afaceri timp de până la 90 de zile fără viză, având nevoie doar de așa-numitul Sistem Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA).

De asemenea, tot începând de marți, valabilitatea ESTA pentru deținătorii de pașapoarte maghiari va fi redusă de la doi ani la unul, iar ESTA va fi valabilă doar pentru o singură utilizare.

Decizia fără precedent a fost luată ca răspuns la preocupările de securitate, Ungaria fiind singura dintre cele 40 de țări participante la programul Visa Waiver împotriva căreia a fost impusă această restricție.

După venirea la putere în 2010, guvernul premierului Viktor Orbán a implementat o schimbare majoră de politică în ceea ce privește etnicii maghiari, luând decizia de a acorda cetățenie etnicilor maghiari din străinătate, cele mai multe pașapoarte maghiare fiind eliberate cetățenilor de etnie maghiară din România, Slovacia și Ucraina. Criticii premierului de la Budapesta susțin că decizia sa a fost concepută pentru a-i spori perspectivele electorale.

David Pressman, ambasadorul american la Budapesta, a declarat într-un interviu acordat publicației POLITICO înainte de anunțul de marți:

”Sute de mii de pașapoarte au fost eliberate de guvernul Ungariei ca parte a programului simplificat de naturalizare, fără mecanisme stricte de verificare a identității.”

Guvernul SUA a implicat guvernul ungar în discuții cu privire la această ”vulnerabilitate de securitate” de multă vreme și de-a lungul mai multor administrații, a mai spus Pressman, însă Budapesta a ales să nu acționeze în niciun fel.

”Aceasta este o zi cu adevărat nefericită. Nu este, în niciun caz, o soluție pe care Statele Unite au dorit-o sau o doresc”, a declarat ambasadorul american.

Decizia anunțată de Washington vine într-un moment în care relațiile Ungariei cu partenerii occidentali se situează la un nivel foarte scăzut.

Aliații Budapestei din cadrul NATO sunt profund nemulțumiți de faptul că parlamentul Ungariei nu a ratificat încă cererea Suediei de a adera la alianță.

Există, de asemenea, îngrijorări persistente cu privire la înalți oficiali maghiari care promovează discursul Kremlinului pe plan național, precum și cu privire la eforturile liderilor maghiari de a dilua cât mai mult sancțiunile europene care vizează Moscova.

De asemenea, la începutul acestui an, SUA au impus sancțiuni unei bănci internaționale cu sediul în Ungaria (Banca Internațională de Investiții – International Investment Bank), pentru legăturile acesteia cu Rusia.

Multe țări occidentale și-au arătat preocuparea legată de deteriorarea standardelor democratice în Ungaria, precum și de politicile și retorica publică menite să submineze drepturile persoanelor care fac parte din comunitatea LGBTQ+ din Ungaria.

scroll to top