Închide

Lista produselor alimentare cu adaos comercial plafonat de la 1 august

Avatar
Alimente De Baza

Foto: incont.ro

Timp de citire: 2 minute

Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare sunt limitate, începând de marţi,  1 august, pentru o perioadă de 3 luni. Ordonanţa de urgenţă privind stoparea creşterii preţurilor la alimentele de bază a fost aprobată de Guvern la 30 iunie 2023.

Potrivit TVR, alimentele care vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate şi agreate cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, sunt:

1. Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități

2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%

3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg

6. Mălai standard 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.

8. Ulei de floarea-soarelui 1L

9. Carne proaspătă pui*

10. Carne proaspătă porc**

11. Legume proaspete vrac***

12. Fructe proaspete vrac****

13. Cartofi proaspeți albi vrac

14. Zahăr alb tos 1 Kg

* Carne pui înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard

**Carne porc înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc

***Legume proaspete vrac înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.

**** Fructe proaspete vrac înseamnă mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă

Procedura de formare a preţului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară, atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât şi pentru produsele marcă proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole şi alimentare prevăzute, se precizează în proiectul de act normativ.

Nerespectarea prevederilor constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.

Ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu, declara pe 30 iunie că la fermieri nu va exista o limită privind stabilirea preţurilor şi nu se va interveni “în niciun fel” la stabilirea preţurilor pe piaţă.

Prin actul normativ, instituim o formulă agreată cu toate părţile implicate prin care se limitează pentru o perioadă de trei luni adaosurile comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, “cota de adaos comercial practicat de procesator poate fi de maxim 20% faţă de costul de producţie al produsului calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuieli directe şi indirecte“.

Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale, a explicat Barbu.

Ministrul a menţionat că adaosul comercial practicat de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash & carry poate fi de maximum 20% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile sale directe şi indirecte.

“Vom reînvăţa să cumpărăm româneşte”, a transmis ministrul Agriculturii, precizând că alimentele din listă sunt “cele mai consumabile în România”. El a anunţat controale în magazine, menţionând că sunt prevăzute sancţiuni în cazul în care noile reguli nu vor fi aplicate.

scroll to top