Deficitul balanței comerciale continuă să crească la șapte luni. A ajuns la 10 mld. euro
Datele publicate astăzi de Institutul Național de Statistică (INS) arată o scădere apreciabilă a comerțului internațional de bunuri al României, în ambele sensuri, însă scăderea mai abruptă a exporturilor decât a importurilor a condus la creșterea deficitului balanței comerciale până la aproape 10 miliarde de euro după primele șapte luni ale anului.
Astfel, datele INS arată că în perioada ianuarie-iulie 2020, exporturile FOB au însumat 34,135 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 44,125 miliarde euro, ducând deficitul balanței comerciale la 9,99 miliarde de euro, mai mare cu 481,4 milioane euro decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.
În evoluție procentuală, în perioada de referință exporturile au scăzut cu 16,2%, iar importurile au scăzut cu 12,2%, comparativ cu primele șapte luni ale anului precedent.
Principalul sector care contează la exporturile României, cu aproape jumătate din totalul acestora (47,1%), este sectorul mașinilor și echipamentelor de transport, unde a fost înregistrată o scădere a exporturilor cu 17,8% în intervalul ianuarie-iulie 2020 față de anul trecut, contribuind masiv la adâncirea deficitului.
Reluarea activităților fabricilor de mașini și componente auto de după expirarea stării de urgență ar putea frâna creșterea deficitului, însă este încă prematur să fie trase concluzii, câtă vreme piața de desfacere principală, Uniunea Europeană, are încă nevoie de timp pentru a se redresa.
Un prim semn ar putea veni din datele corespunzătoare lunii iulie 2020. Faţă de luna iulie 2019, exporturile din luna iulie 2020 au scăzut cu 5,1%, iar importurile au scăzut mai abrupt, cu 9,9%, creșterea deficitului balanței comerciale a luat o mică pauză.
UE – partenerul comercial pentru trei sferturi din comerțul internațional
În perioada ianuarie-iulie, comerțul intra-UE al României a contribuit cu 73,1% la totalul exporturilor și cu 73,2% la totalul importurilor, cifre care demonstrează limpede cât de importantă va fi pentru economia românească redresarea cât mai rapidă a partenerilor membri ai Uniunii Europene.