Închide

Demolare cu bucluc pe Radetzkystrasse din Viena. Celebra cafenea neogotică Urania dispare

Avatar
Viena Radetzky Neo Gotic Demolare

Elementele neogotice de pe fațada clădirii au dispărut sub cupa de excavator. Foto: Putschögl/DerStandard

Timp de citire: 3 minute

Demolarea clădirii neogotice de pe strada Radetzky din Viena a fost reluată după patru ani. Procesul de dezafectare a clădirii, care este încă locuită, a început în 2018, dar abia acum pare că s-au găsit soluții pentru chiriași, relatează Der Standard. Un simbol al Vienei, celebra cafenea Urania, în curând va fi pusă la pământ.

Povestea din jurul Radetzkystrasse, numerele 24-26 din Viena, s-a îmbogățit cu un capitol – poate ultim. Demolarea, începută în 2018, durează de câteva zile, cel puțin pe imobilul cu numărul 26. Numărul 24, care face parte din proprietatea în care se afla tradiționalul Café Urania, s-ar putea să nu fie momentan demolat, deoarece aici locuiesc încă doi chiriași, iar până soarta lor nu este certă, nimeni nu urcă pe buldozer.

Viena Demolare Pe Canalul Dunarii
Clădirea de pe Canalul Dunării va fi demolată, cea de alături trebuie – încă – păstrată. Foto: Putschögl/DerStandard

Demolarea casei de pe Canalul Dunării cu elemente de fațadă neogotică, dispărută de mult din cauza lucrărilor de demolare, a început în 2018, deși mai mulți chiriași încă locuiau la acea vreme în casă. Atunci, o schimbare a legii în Viena era iminentă, ceea ce făcea mai dificilă demolarea caselor vechi. La acea vreme, proprietarul casei dorea să treacă rapid la fapte. Dar Poliția din urbanism și construcții a oprit procesul.

Acoperișul, multe ferestre și ultimul etaj al celor două clădiri dispăruseră până atunci.

Decizia Curții Supreme

Proprietatea a tot făcut subiectul tribunalelor. În cele din urmă, chiar și Curtea Supremă de Justiție s-a ocupat de caz și, în 2020, l-a condamnat pe proprietar să refacă acoperișul și ferestrele. S-a conformat și el – dar nu așa cum și-ar fi dorit mulți: casei i s-a dat un acoperiș plat, iar în boltele ferestrelor rotunde au fost instalate ferestre pătrate.

În anul care a trecut, chiriașii rămași au primit ordin de evacuare.

Așa că acum demolarea va continua, cel puțin pentru clădirea care dă spre Canalul Dunării. Mâinile Inspectoratului în Construcții sunt legate, la urma urmei, deoarece demolarea începuse deja înainte de modificarea Codului de Construcții, care urma să îngreuneze demolarea. Prin urmare, Tribunalul Administrativ a decis că demolarea nu necesită altă autorizație – Departamentul de Arhitectură și Proiectare Urbană al Primăriei a stabilit între timp că există un interes public în conservarea casei.

După ce casa a fost golită, excavatoarele au intrat imediat.

„Așa cum stau lucrurile astăzi, această demolare nu ar fi aprobată”, spune Gerhard Cech, șeful Poliției în construcții.

Casa vecină, care este încă locuită, este acum foarte strict verificată de polițiștii din construcții.

“Doar dacă apar modificări la casa existentă, ca urmare a lucrărilor de demolare din vecini, putem opri șantierul”, spune Cech.

Viena Radetzky Strasse 24
În curând casa de la nr.24 se va demola. Foto: Putschögl/DerStandard

Locuințe la schimb sau plăți în avans

În această casă locuiesc în prezent doi chiriași. Sunt chiar și flori la fereastră, deși peretele exterior este deja la câțiva metri distanță, iar imaginea dezvăluie priveliștea tapetului și băilor de modă veche.

Chiriașii se vor muta în curând, spune Christian Bartok, șeful Departamentului de Asistență pentru Chiriași, care a oferit sprijin legal tuturor rezidenților. Până la urmă s-au găsit soluții „excelente”, fie sub formă de apartamente de înlocuire, fie ca avansuri plătite celor rămași. Primăria a decis să nu dezvăluie suma. De îndată ce casa va fi goală, excavatorul demolator va începe probabil să lucreze și aici.

„Există un final fericit pentru chiriași”, spune Bartok. “Dar nu și pentru casă”, conchide acesta.

O pagină ruptă din istorie

Kaffee Urania a fost o cafenea celebră pe Radetzkystrasse nr.24 din districtul 3 al Vienei. Clădirea în care se afla cafeneaua a fost construită în 1847 de Josef Kastan ca primul bloc de apartamente vienez în stil neogotic. Restaurantul, care a fost deschis până cu mult după miezul nopții, și-a luat numele de Urania de la un centru de cinema și educație pentru adulți.

Kaffee Urania Innen Raum1 2012
Celebra cafenea Urania în 2012. Foto: Wikimedia

Datorită aurei sale speciale, Kaffee Urania a fost gazda mai multor filme și seriale de televiziune. În ultimii ani, în special datorită serialului thriller de televiziune austro-german Traces of Evil (Urmele Răului) cu Heino Ferch în rolul principal, cafeneaua și-a câștigat faima la nivel național în ultimii săi ani de existență.

La sfârșitul lunii ianuarie 2016, Kaffee Urania a fost închisă. Și nu după mult timp a început saga demolării.

scroll to top