Închide

Departamentul de Comerţ al SUA: Economia Rusiei nu mai este o economie de piață

Avatar
Came across these kitschy babushka made for the Trump visit to Russia.

Fotografie de Jørgen Håland pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Departamentul de Comerţ al Statelor Unite a anunţat joi că nu va mai trata Rusia ca pe o ţară cu economie de piaţă, revocând statutul acordat în urmă cu două decenii care limita calculul taxelor antidumping asupra mărfurilor ruseşti, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Departamentul de Comerţ a precizat că, în urma unor analize, a constatat că o implicarea amplă a guvernului în economia rusă a dus la preţuri şi costuri distorsionate, care nu reflectă corect dacă preţurile importurilor în SUA sunt stabilite în mod corespunzător.

”Această decizie oferă SUA capacitatea de a aplica pe deplin prevederile legii americane antidumping pentru a remedia distorsiunile pieţei cauzate de interferenţa crescândă din partea guvernului rus în economia sa”, se arată în comunicatul Departamentul de Comerţ.

Washington-ul a acordat Rusiei acest statut în 2002, un pas esenţial pentru admiterea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în 2012.

Anul trecut, Camera de Comerţ Americană din Rusia a declarat că Moscova va putea contesta la OMC orice decizie a SUA de a retrage Rusiei statutul de economie de piaţă.

Relaţiile Moscovei cu statele occidentale s-au deteriorat dramatic după invadarea Ucrainei. SUA şi multe ţări occidentale au impus sancţiuni ample, cu impact asupra economiei ruseşti, după ce trupele Moscovei au invadat Ucraina în luna februarie.

scroll to top