Închide

Dependența UE de gazele rusești a scăzut cu 70% în ultimul an. De unde vin acum gazele în Europa?

Avatar
gas, gas pipeline, gas industry

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

În ultimul an – din august 2021 până în august 2022, Uniunea Europeană și-a redus considerabil dependența de gazele naturale rusești, înlocuindu-le, în mare măsură, cu gaz natural lichefiat (GNL) din alte surse, arată rezultatele unui studiu realizat de un colectiv de cercetători de la Universitatea din Pireu, Grecia, citată de publicația elenă Kathimerini.

Studiul, coordonat de profesorul Yannis Maniatis, arată că gazele importate din Rusia au reprezentat doar 11% din totalul importurilor de gaze din UE în luna august 2022, comparativ cu 39% în luna corespunzătoare a anului trecut, adică o reducere de aproape 70% a ponderii gazelor rusești în totalul importurilor. În luna mai 2022, ponderea era încă de 26%, însă de atunci europenii au accelerat căutarea de surse alternative de aprovizionare.

Importurile de GNL au crescut de la 15% în august 2021, la 38% un an mai târziu, cu un maxim de 42% din total în luna iulie.

A doua cea mai mare sursă de gaze este Norvegia, contribuind cu 25% până la 35% din total, cu un maxim în luna august 2022 și perioade mai puțin active în martie și aprilie.

Gazele naturale din Africa de Nord au reprezentat 10-13% din importuri pe parcursul anului trecut, iar Azerbaidjanul a contribuit cu 3-4%, potrivit datelor publicate de cercetătorii greci.

scroll to top