Deputații și-au dat acordul pentru proiectul CCIR & Iulius Grup de la Romexpo

,
Autor:    -  
Proiect Romexpo Ccir Iulius
Proiectul CCIR - Iulius Grup pentru terenul de la Romexpo

Timp de citire: 5 minute

Iniţiativa prin care Camera de Comerţ și Industrie a României (CCIR) primeşte, prin transfer de la stat, terenurile Romexpo, pentru a construi un uriaş ansamblu imobiliar în parteneriat cu dezvoltatorii Iulius Mall, a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Proiectul a primit 178 voturi ”pentru”, 45 ”împotrivă” şi au existat 13 abţineri. Voturile în favoarea proiectului au venit din partea PSD, PNL şi PMP. USR, în schimb, a catalogat proiectul de lege drept ”un tun imobiliar în valoare de sute de milioane de euro dat, astăzi, în Parlament cu ajutorul PMP, PNL şi PSD”.

Cătălin Drulă, liderul deputaţilor USR, a propus retrimiterea proiectului la Comisie pentru evaluare, dar cererea a fost respinsă.

”Ce se întâmplă azi în Parlamentul României, prin acest proiect de lege, este un tun imobiliar transpartinic. PMP a iniţiat legea, PNL a pus-o pe ordinea de zi şi PSD o susţine. E vorba de devalizarea statului român de un teren de 46 de hectare din cea mai bună zonă a Capitalei. Valoarea estimată este în zona milioanelor de euro, poate 300-400 milioane. Este vorba despre aceeaşi sumă pe care o investim, anual, în drumurile naţionale şi autostrăzile din România sau costul construcţiei unei autostrăzi, ca să ne facem un ordin de mărime. Asistăm la o devalizare a statului cu mâna Parlamentului”, a declarat Cătălin Drulă în Parlament, citat de Adevărul.

Reprezentanţii USR şi UDMR au anunţat că intenţionează să atace la Curtea Constituţională acest proiect.

Ce prevede proiectul de lege

Un grup de parlamentari PMP a depus în luna iunie un proiect de lege prin care au propus transmiterea dreptului de proprietate privată a statului, cu titlu gratuit, către Camera Naţională de Comerţ, pentru terenurile din jurul Romexpo.

Este vorba despre o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Camerelor de Comerţ din România nr. 335/2007  (b123/24.03.2020), prin care se doreşte transferul gratuit din proprietatea privată a statului, a terenurilor din cadrul complexului Romexpo, către Camera de Comerţ şi Industrie a României (Camera Naţională), în suprafaţă totală de 502.167 m2 (403.867 m2 + 98.300 m2).

Iniţiativa a venit după ce Iulian Dascălu, patronul Iulius Grup și dezvoltatorul mall-urilor Iulius, şi Camera de Comerţ şi Industrie a României au anunţat că au planificat o investiţie de 2,87 miliarde de euro pe terenul Romexpo, care va include numeroase muzee, printre care unul dedicat lui Brâncuşi, sală de evenimente, un parc, cel mai mare business district, un parc acvatic, birouri şi un hotel de 5 stele.

Prin două hotărâri emise de Guvernul Năstase în 2004, terenul Romexpo a fost transferat din administrarea CCIR în cea a Regiei Autonome ”Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat“, Camera de Comerţ primind dreptul de folosinţă gratuită pe o perioadă de 49 de ani.

CCIR s-a obligat, în urma unui acord încheiat în 2017 cu compania Iulius, să facă demersuri pentru a obţine dreptul real de proprietate asupra terenului pe care este amplasat Romexpo.

Iniţiativa privind transferul acestor terenuri a primit critici puternice din partea Consiliului Naţional pentru IMM-uri, care a susţinut că proiectul introduce taxe şi obligaţii birocratice pentru IMM-uri în avantajul CCIR.

”CNIPMMR solicită respingerea propunerii legislative, aceasta fiind făcută în avantajul exclusiv al CCIR, o asocaţie privată, care practic ar fi împroprietărită cu un teren într-o zonă centrală a Bucureştiului şi ar dobândi dreptul de a încasa taxe de la întreprinzători”, afirmă reprezentanţii Consiliului.

Ulterior, Guvernul a decis să lase Parlamentul să decidă dacă vrea să treacă gratuit terenurile Romexpo din proprietatea statului în proprietatea privată a Camerei de Comerţ şi Industrie a României. Executivul a atras însă atenţia că există numeroase probleme de constituţionalitate cu această iniţiativă.

Conceptul proiectului de la Romexpo – identitate românească

Conceptul proiectului gravitează în jurul unei componente culturale dominante, un omagiu adus marilor valori autohtone. Aici va fi primul Muzeu de Artă din România dedicat exclusiv sculptorului Constantin Brâncuși, care va deveni un simbol național, dar cu rezonanță internațională.

Totodată, pavilionul central va fi reconfigurat în Sala multifuncțională ”George Enescu”, oferind Capitalei un spațiu artistic la standarde internaționale, care să stimuleze potențialul mediului cultural contemporan și care, prin evenimentele găzduite, să devină o atracție pentru publicul de entertainment inclusiv din afara țării.

Proiectul integreză pavilioanele expoziționale Romexpo, pe care le reconfigurează și modernizează într-un Centru de Conferințe și Congrese de anvergură, adaptat nevoilor unei capitale Europene. Pus în valoare de funcțiunile culturale, sociale și economice dezvoltate în jurul său, care asigură infrastructura necesară pentru organizarea evenimentelor de amploare, acesta va fi o destinație europeană în sine.

Un nou parc, soluții de fluidizare a traficului, conectivitate urbană

O emblemă pentru proiectele mixed-use realizate până acum de IULIUS, parcul va reprezenta și aici o ancoră pentru viața urbană a Capitalei. Centrul Expozițional Romexpo se va deschide spre comunitate, prin intermediul unei succesiuni de atracții publice: parc central, grădini înierbate, arbori maturi și vegetație luxuriantă, alei de promenadă, esplanadă și piațete.

Noul parc, care va ocupa 30% din suprafața proiectului, va face o legătură directă cu Parcul Regele Mihai I al României și va realiza o conexiune verde de la Piața Charles de Gaulle până în inima proiectului.

Dezvoltarea presupune ample investiții în noi soluții pentru modernizarea infrastructurii rutiere și pietonale și creșterea conectivității urbane. Proiectul pentru fluidizarea traficului este realizat în colaborare cu una dintre cele mai mari companii specializate din Europa, incluzând crearea de noi artere rutiere și lărgirea unor benzi de circulație, dar și piste de bicicletă și facilități care contribuie la mobilitate urbană. Mai mult, va fi realizată și cea mai mare parcare din România, cu peste 12.000 de locuri, subterane și supraterane.

Peste 30.000 locuri de muncă, un lifestyle center european

Propunerea de revitalizare urbană include și cel mai puternic pol de business din țară, construit în conformitate cu principiile pentru „clădiri verzi”, care va contribui la consolidarea atractivității investiționale și la sustenabilitatea economică.

Componenta office va concentra principalele companii multinaționale din segmentul tech și nu numai și va genera crearea a peste 30.000 de noi locuri de muncă, o infuzie a capitalului uman care permite retenția tinerelor talente. Totodată, alte 2.000 de locuri de muncă sunt estimate pentru perioada construcției.

Într-o simbioză cu atracțiile socio-culturale va fi și ansamblul de retail, care completează conceptul de lifestyle center. Branduri premium, zone de servicii, cele mai noi concepte de entertainment și petrecere a timpului liber vor fi parte din oferta celui mai impresionant proiect mixed-use din Europa.

Proiectul înglobează cel mai mare spațiu destinat producătorilor și comercianților autohtoni, într-un concept de fresh market dezvoltat în premieră în România. Totodată, va fi accesibil un centru al antreprenoriatului românesc, unic în țară, facilități de tip co-working capabile să genereze oportunități pentru mediul de business local.

Un element inedit este și Muzeul de Istorie Monetară, o inițiativă în premieră națională, dar și cel mai mare Oceanariu din țară, un adevărat parc acvatic, care va reprezenta un nou punct de interes turistic.

Ca o funcțiune complementară unui centru expozițional de anvergură va fi realizat și un hotel de 5 stele, în linie cu exigențele unei capitale europene.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!