Închide

Lupta pentru putere și influență în OMV se ascute. PETROM, vânzare sau foc de paie?

Avatar
Omv Zukunft

Mesajul OMV ne urează "Bine ați venit în viitor!" Dar care este oare viitorul OMV in România? Foto: Der Standard

Timp de citire: 4 minute

Când se întâlnesc doi masculi alfa, de obicei iese rău. Așa și la conducerea unei companii. Angajații OMV de rând pot spune doar două vorbe despre asta, compania fiind prea ocupată, încă o dată, cu luptele la nivel înalt, notează Der Standard. Există un aer mocnit între consiliul director și consiliul de supraveghere, al cărui președinte, Mark Garrett, se află zilele acestea în Abu Dhabi. Imediat după vizita boss-ului Rainer Seele în Emirate.

Nativul australian, care a venit la șefia Consiliului de Supraveghere al OMV în toamna anului 2019 cu un mandat de la acționarul majoritar Öbag (31,5%) și-a preluat imediat președinția. El face această vizită de lucru de mai multe ori pe an. Nu e ceva neobișnuit. La urma urmei, al doilea acționar al OMV, Mubadala, are sediul în Emiratele Arabe Unite. Trebuie așadar păstrată legătura cu cineva care deține aproape un sfert din acțiuni, mai ales în vremurile tulburi aduse de coronacriză. Mubadala deține și pachetul majoritar al petrochimiștilor de la Borealis.

Mark Garret Omv
În calitate de președinte al consiului de supraveghere, australianul Mark Garrett controlează munca lui Rainer Seele la OMV. Foto: ho/DerStandard

Cu toate acestea, călătoria lui Garrett în Emirate, deși planificată în urmă cu mult timp, apare acum într-o lumină specială. Rainer Seele este responsabil pentru acest lucru. Șeful OMV este, de asemenea, frecvent în Abu Dhabi, ceea ce nu este, de asemenea, neobișnuit. OMV are mari interese economice acolo. Ceea ce este neobișnuit este că Seele, care a condus cel mai mare grup industrial din Austria din vara anului 2015, se afla la Abu Dhabi cu câteva zile înainte de Garrett. Acolo, după cum se aude, el ar fi trebuit să militeze pentru o prelungire a contractului pe numele său cu consiliile de supraveghere girate de Mubadala. Un alt subiect de discuție vânturat de presa austriacă: posibila vânzare a Petrom, divizia românească a grupului austriac, direct către arabi.

Rainer Seele
Boss-ul OMV Rainer Seele nu tolerează contradicțiile. Foto: apa/fohringer

Cu toate acestea, șeful consiliului de supraveghere, Mark Garrett este puțin probabil să creadă că contractul lui Seele va fi prelungit după iunie 2022. Atât Seele, cât și Garrett sunt considerați masculi alfa care nu tolerează contradicțiile. Dacă două astfel de tipologii se întâlnesc, de obicei nu funcționează bine, nici personal și adesea nici pentru companie.

Cu predecesorul lui Garrett la conducerea corpului de supraveghere OMV, Seele a avut o misiune relativ ușoară. Fostul manager Procter & Gamble, Wolfgang Berndt, care a apărut și ca donator ÖVP, principalul partid de guvernământ austriac, a fost foarte prietenos cu Seele. Nu a fost o coincidență faptul că în timpul mandatului de supraveghere al lui Berndt, s-a aflat că acesta era mai mult un agent secundar al consiliului de administrație decât un controlor. Dar acum, în calitate de președinte al consiliului de supraveghere, Mark Garrett controlează activitatea lui Rainer Seele, boss-ul OMV.

Duelul masculilor alfa pentru controlul OMV

Chiar și cu predecesorul lui Berndt în fruntea consiliului de supraveghere -fostul manager Siemens, Peter Löscher-, au avut loc dueluri răsunătoare, așa cum sunt acum și cu Garrett. Garrett, Löscher, Seele, dar și predecesorul său în vârful OMV, Gerhard Roiss, toți erau “animale alfa”, foarte conștiente de sine, cu simț al controlului foarte dezvoltat.

Rainer Seele, actual director general OMV, care a venit de la Wintershall-ul german, beneficiază de faptul că OMV, care avea probleme din cauza deciziilor greșite luate de predecesorii săi, precum producția scumpă de petrol din Marea Nordului, a revenit în ape mai calme. De asemenea, el a realizat extinderea lanțului valoric – achiziția pachetului majoritar de la Borealis, care a atras critici pe scenă. Cum spuneam, Borealis este un gigant petrochimic deținut tot de Mubadala.

Prețul de 4,2 miliarde de euro pe care OMV l-a plătit lui Abus pentru creșterea pachetului Borealis de la 36 la 75% a fost inutil de costisitor, spun criticii. Mubadala, cu care fosta Companie Internațională de Investiții în Petrol (IPIC) din Abu Dhabi a fuzionat, deține încă 25% din Borealis. Mark Garrett a fost CEO al companiei de materiale plastice timp de unsprezece ani.

Dar în 2018, Garrett și-a luat rămas bun de la Viena și s-a mutat la Marquard & Bahls din Hamburg, o companie de logistică energetică cu o cifră de afaceri de 14 miliarde de euro și 6.700 de angajați. Se poate presupune că Garrett este încă rezistent și stă bine în șa când vine vorba de Borealis. Seele l-a instalat pe Thomas Gangl acolo ca succesor al lui Alfred Stern, care a fost promovat în Consiliul de Administrație al OMV în locul lui Gangl.

Gangl nu a trebuit să accepte niciun dezavantaj, cel puțin financiar. Potrivit rapoartelor, i s-au promis 20 de milioane de euro pentru patru plus încă trei ani în vârful Borealis. O sumă semnificativ mai mare decât câștigase anterior Stern. Se spune că Gangl a deținut informații de la consiliul de supraveghere înainte de achiziția Borealis. La adunarea generală a OMV din iunie, acționarii care au suferit daune ar putea revendica cereri de răspundere în legătură cu acordul Borealis. Asta ar putea crea un aer și mai îmbâcsit în compania în care masculii alfa luptă cu dinții pentru controul suprem. 

Miza pe Petrom? Mai degrabă pe Borealis

Directorul General al companiei austriece OMV, Rainer Seele, a discutat cu reprezentanții fondului de investiții Mubadala din Abu Dhabi – al doilea mare acționar al OMV, despre o posibilă vânzare a Petrom, așa cum anunța deunăzi ziarul austriac Kurier.

Ziariștii austrieci citează surse din industria petrolieră, fără să dea însă detalii despre o eventuală tranzacție care să aibă în centru Petrom, compania românească în care OMV deține pachetul majoritar de acțiuni.

Totuși, misiunea lui Rainer Seele în discuțiile cu fondul controlat din Abu Dhabi s-a axat pe alte posibile tranzacții majore, potrivit Kurier: cumpărarea de către OMV a unui pachet de 25% din acțiunile Borealis deținute acum de Mubadala sau cumpărarea de către OMV a pachetului de acțiuni deținut de aceiași Mubadala în grupul petrolier spaniol Cepsa. Niciun detaliu exact sau nicio intenție clară devoalată privind Petrom.

scroll to top