Descoperire epocală: Suedia anunță cel mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa

,
Autor:    -  
Kiruna Sverige
Orașul Kiruna. Sursa foto: KirunaLapland.se.

Timp de citire: 2 minute

Cel mai mare zăcământ cunoscut de minereuri de pământuri rare din Europa a fost descoperit în zona arctică a Suediei, potrivit unui anunț al companiei miniere de stat suedeze LKAB, citat de Bloomberg. Este una dintre cele mai importante descoperiri miniere din ultimii ani din Europa, având potențialul de a ajuta continentul să se elibereze de dominația chineză, extrem de pregnantă pe această piață de nișă.

Zăcământul, evidențiat în urma activităților de explorare ale LKAB, ar putea conține peste 1 milion de tone de pământuri rare, potrivit comunicatului dat publicității joi.

Lucrările se află încă într-o fază de explorare, iar dimensiunile complete ale zăcământului, situat puțin mai la nord de cea mai mare mină a companiei din orașul Kiruna, este încă necunoscută, a transmis LKAB.

”Ar putea să mai treacă încă cel puțin 10, poate chiar 15 ani, până să putem începe efectiv exploatarea și să livrăm materiile prime pe piață”, a declarat directorul executiv al companiei, Jan Moström, invocând situații similare precedente legate de durata obișnuită a proceselor de autorizare din industria minieră.

LKAB are în plan să depună o cerere de concesiune în vederea explorării chiar în acest an, ulterior urmând să solicite permise de exploatare.

Raritatea minereurilor de pământuri rare este ușor de înțeles chiar din numele cu care acestea sunt cunoscute, fiind totodată unul dintre obstacolele majore în tranziția lumii de la combustibilii fosili spre variante mai puțin poluante. Criza metalelor din această categorie se remarcă mai ales în Europa, unde Uniunea Europeană încearcă să se afirme drept un jucător principal în tranziția către energia regenerabilă. China și alte țări din Asia de Sud-Est, alături – parțial – de Brazilia, domină atât exploatarea, cât și prelucrarea pământurilor rare.

În Europa, Suedia joacă un rol cheie în ambițiile blocului comunitar în domeniul energiei regenerabile. Țara furnizează deja aproximativ 90% din minereul de fier de pe continent, cea mai mare parte provenind din minele operate de compania LKAB în nordul înghețat al Suediei, într-un areal situat în jurul orașelor Kiruna și Gällivare.

De altfel, importanța zonei pentru întreaga Europă a fost evidențiată prin alegerea orașului Kiruna drept loc de desfășurare a unui summit european de două zile, prilejuit de preluarea de către Suedia a președinției rotative a Uniunii Europene în primul semestru al acestui an.

Orașul și-a câștigat faima pentru minele sale de fier, aflate într-un zăcământ cu cantități uriașe de minereuri de excelentă calitate, pentru construcția cărora vechiul oraș fiind strămutat în întregime pe un alt amplasament.

Despre importanța pământurilor rare în economia viitorului, lupta giganților globali pentru piața de profil și utilizarea acestora în cele mai diverse domenii de activitate, puteți citi aici și aici, în două materiale AFACERI.news, precum și într-un studiu explicativ realizat de U.S. Geological Survey, în 2017.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!