Închide

Descoperire importantă privind formele agresive ale cancerului de prostată

Avatar
A light blue ribbon for prostate cancer awareness

Fotografie de Tara Winstead pe Pexels

Timp de citire: 2 minute
  • În domeniul oncologiei, noi descoperiri revoluționează în permanență modul în care privim și tratăm cancerul.
  • O echipă de cercetători internaționali, condusă de experții de la Keck School of Medicine din USC și USC Norris Comprehensive Cancer Center, a realizat o descoperire majoră legată de cancerul de prostată.
  • Au identificat mutații în nu mai puțin de 11 gene asociate cu formele agresive ale acestei boli.

Pentru a ajunge la această concluzie, echipa a analizat exomul a aproximativ 17.500 de pacienți cu cancer de prostată, folosindu-se de datele provenite din 18 studii efectuate în diverse regiuni din SUA, Europa și Australia. Astfel, au avut la dispoziție un eșantion vast și diversificat care le-a permis să identifice diferențe semnificative în profilul genetic al pacienților cu forme agresive de cancer comparativ cu cei care au forme mai puțin severe.

Această descoperire, publicată în JAMA Oncology și citată de TVR va influența cu siguranță diagnosticul și tratamentul cancerului de prostată.

În prezent, testele genetice pot ajuta medicii oncologi să ofere pacienților tratamente personalizate și terapii țintite, în funcție de profilul lor genetic. Mai mult, aceste teste pot fi esențiale pentru identificarea persoanelor din familie cu risc crescut, permițându-le să își ia măsuri preventive.

Cu toate acestea, nu toate testele genetice sunt create la fel. Profesorul Christopher Haiman, autorul corespondent al studiului, a evidențiat că multe dintre genele care se regăsesc în testele genetice actuale nu sunt legate neapărat de forme agresive de cancer de prostată. Contrar, unele gene care nu sunt incluse în aceste teste au fost asociate cu un risc crescut de cancer grav. Acest lucru subliniază importanța cercetărilor ample și riguroase pentru dezvoltarea testelor genetice mai precise.

O descoperire notabilă a fost identificarea genei BRCA2, cunoscută anterior pentru legătura sa cu cancerul de sân, ca având o legătură semnificativă și cu cancerul de prostată agresiv. Dacă luăm în considerare faptul că unii pacienți cu boli mai puțin agresive prezintă aceleași mutații ca și cei cu boli avansate, apare un semnal de alarmă. Astfel, există posibilitatea ca boala acestor pacienți să se agraveze în timp.

Profesorul Haiman sugerează că este esențial să se extindă screening-ul nu doar la bărbații cu forme avansate de boală sau cu un istoric familial de cancer, ci și la cei care prezintă aceste variante genetice specifice. Acest lucru ar putea duce la identificarea și tratarea timpurie a bolii.

În încheiere, această descoperire reprezintă un pas important în lupta împotriva cancerului de prostată. Identificarea acestor 11 gene deschide ușa către un diagnostic mai precis, un tratament mai eficient și o prevenire mai bine țintită a acestei boli devastatoare. În viitor, sperăm să vedem mai multe astfel de studii care să ne ajute să înțelegem și să combatem mai eficient bolile oncologice.

scroll to top