Închide

Despre aruncatul banilor pe fereastră: suma uriașă dată de Facebook pentru combaterea dezinformării

Avatar
Facebook Magnifier

Sursa foto: EPA / Ritchie Tongo.

Timp de citire: 2 minute

Gigantul american Facebook a anunțat că a investit peste 13 miliarde de dolari în cadrul eforturilor sale de creștere a securității și siguranței online, începând din 2016, de la alegerile prezidențiale din SUA. În această sumă, sunt incluse și fondurile alocate combaterii dezinformării. Compania susține că are 40.000 de angajați care se ocupă doar de această temă, scrie Bloomberg.

Numărul de 40.000 de angajați din domeniul securității și siguranței cibernetice cuprinde și contractanți externi, care au drept misiune moderarea conținutului online, potrivit unui purtător de cuvânt. În octombrie 2019, Facebook raporta că numărul acestora era de peste 35.000 de persoane.

Noile statistici, care ar avea darul să arate cât de serios abordează compania problemele de siguranță și securitate online – au fost publicate marți într-o postare pe blogul corporate, după ce săptămâna trecută o serie de articole din The Wall Street Journal (WSJ) citau documente interne care demonstrau că, în ciuda investițiilor majore, Facebook nu reușește să combată cu eficiență o sumedenie de carențe grave, printre care dezinformarea privitoare la Covid-19 și traficul ilegal de persoane.

Documentele citate de WSJ arătau că angajații de resort ai Facebook au identificat deseori situații grave în legătură cu conținuturi sau comportamente neadecvate ale utilizatorilor pe platforma companiei, însă, de cele mai multe ori, Facebook nu a reușit să le remedieze. Articolele publicației americane i-au făcut pe congresman-ii americani să ceară o investigație mai amănunțită și convocări la audieri pe această temă.

Postarea de pe blogul companiei a răspuns marginal la unele dintre aceste critici, fără a cita în mod specific articolele din WSJ.

Compania a mai transmis că, deși a reacționat punctual și imediat la problemele apărute pe platformă, se angajează să devină mai proactivă pe aceste teme, integrând în echipele de dezvoltare ale noilor produse și servicii specialiști în securitate și siguranță cibernetică.

”În trecut, nu am abordat aceste provocări de siguranță și securitate suficient de devreme în procesul de dezvoltare a produsului, însă acum am schimbat fundamental această perspectivă”, scrie compania Facebook în postarea citată.

Facebook a făcut publice și noi statistici despre biblioteca sau virtuală de anunțuri de publicitate politică, o arhivă în care utilizatorii pot să caute anunțuri de profil difuzate pe platforma Facebook sau în aplicația Instagram. Facebook a transmis că 3 milioane de oameni folosesc biblioteca de publicitate politică în fiecare lună și că a respins 3,5 milioane de aplicații de anunțuri cu tematică socială sau politică pe care le-a considerat inadecvate în primele șase luni ale anului 2021.

scroll to top