Închide

Varșovia, ultimul bastion al lui Trump. Polonia va interzice BigTech să blocheze utilizatori

Avatar
Ministerul Justitiei Polonia

Sursa foto: Ministerul Justiției din Polonia.

Timp de citire: 3 minute

Recentele evenimente legate de blocarea pe Twitter și Facebook a utilizatorilor acuzați de recurs sau incitare la violență, printre aceștia numărându-se chiar președintele american Donald Trump, precum și restricțiile asupra aplicației Parler, au stârnit multe controverse care nu au rămas fără ecou în Europa. De pildă, în Polonia, rămasă printre ultimele bastioane pro-Trump din Europa, politicienii din cercurile guvernamentale au prins glas și au promovat un nou proiect de lege, bazat pe o idee veche, dar abandonată între timp, prin care susțin necesitatea introducerii unui act care să privească ”protecția libertății de exprimare pe internet”.

Premisele de la care au plecat în elaborarea așa-numitei ”Legi privind protecția libertății de exprimare pe internet” au fost prezentate de ministrul justiției Zbigniew Ziobro în luna decembrie, dar până acum ideea rămăsese o vorbă aruncată în vânt.

Evenimentele din ultimele zile au scos-o de la naftalină, ministrul Ziobro a ținut să o reamintească pe contul său de Twitter. Rapid, a fost preluată din zbor de mai mulți politicieni din partidul minoritar în coaliția guvernamentală ”Polonia Solidară” (”Solidarna Polska”), precum Janusz Kowalski sau Sebastian Kaleta. Încet-încet, s-a stabilit un curent de opinie favorabil acestei reglementări în toată coaliția de guvernare din ”Dreapta Unită” (”Zjednoczona Prawica”), coaliție construită în jurul Partidului ”Lege și Justiție”, condus de Jarosław Kaczyński.

Cum arată legea propusă de Ministrul Justiției?

Potrivit propunerii Ministerului Zbigniew Ziobro, citată de publicația Telepolis, rețelele de socializare nu vor mai putea să impună ștergerea unor postări sau să blocheze conturile unor utilizatori la buna lor alegere, dacă respectivele postări nu încalcă legislația poloneză.

Dacă postările sunt eliminate fără acceptul utilizatorului în cauză sau dacă un utilizator se trezește cu contul blocat sau suspendat, acesta va avea dreptul să reclame situația către administratorul platformei. În cazul în care plângerea sa nu este soluționată corespunzător sau nu i se răspunde deloc în termen de 48 de ore, utilizatorul se va putea adresa justiției, iar instanța va trebui să judece plângerea în termen de 7 zile lucrătoare.

Proiectul prevede, de asemenea, posibilitatea depunerii unei plângeri la administratorii platformelor de socializare cu privire la postări ale terților, dacă acestea cuprind conținut contrar legislației poloneze, cu o cerere de blocare a postărilor respective și a conturilor.

În ambele cazuri, platforma va trebui să soluționeze reclamația în termen de 48 de ore. Procedurile vor fi în întregime electronice și vor fi conduse de un tribunal specializat pentru protecția libertății de exprimare, stabilit într-una dintre instanțele regionale de pe teritoriul Poloniei.

Un nou concept, ”procesul în orb”

Proiectul prevede, de asemenea, introducerea unui nou instrument – așa-numitul ”proces în orb”.

Cineva ale cărui drepturi personale sunt încălcate pe internet de către o persoană necunoscută va putea iniția un proces pentru protecția acestor drepturi fără a fi nevoit să furnizeze date concrete despre pârât. Va fi suficientă indicarea adresei URL unde a fost publicat conținutul presupus ofensator, data și ora publicării, precum și numele de profil al utilizatorului care l-a publicat, pentru ca acestea să fie adus în fața instanței.

Potrivit Ministerului Justiției, această dispoziție a fost cuprinsă în lege în urma unor sugestii venite din partea unor instituții, printre care și Biroul Avocatului Poporului – una dintre ultimele instituții din statul polonez care nu este controlată încă de coaliția de guvernare.

Autorii noilor reglementări susțin că soluțiile utilizate în Germania sau Franța pun accentul pe eliminarea rapidă a conținutului care este considerat a încălca legea unei anumite țări, nu pe protecția libertății de exprimare, deci sunt represive.

Prin urmare, ei propun ca Polonia să adopte propriile legi pentru a apăra dreptul constituțional la libertatea de exprimare. În cazul unui litigiu cu rețeaua de socializare și/sau cu utilizatorii acesteia, instanțele poloneze sunt, așadar, singurele îndrituite să decidă cu privire la posibila încălcare a legii, se arată în motivarea prezentată de ministrul Ziobro.

”Rețelele sociale ar trebui să fie o zonă a libertății de exprimare. Totuși, tot mai mulți oameni sunt victime ale unor interferențe nedorite cu conținutul postat acolo, care este deseori eliminat, deși nu încalcă legea poloneză. A sosit timpul ca Polonia să dispună de reglementări care să protejeze libertatea de exprimare pe internet, protejând împotriva abuzurilor marilor corporații de pe internet”, a spus Ziobro într-o conferință de presă a Ministerului Justiției.

scroll to top