Închide

Deutsche Bank prevede ”o recesiune profundă” în zona euro, din cauza opririi gazelor rusești

Avatar
silhouette photo of person walking on mountain

Fotografie de Stephen Leonardi pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Zona euro se va confrunta cu o recesiune mai profundă decât fusese prognozat anterior, după ce Rusia a oprit livrările de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, potrivit unei analize proiective a Deutsche Bank, citate de Bloomberg.

Economia zonei euro va scădea cu 2,2% anul viitor, în comparație cu o proiecție anterioară, din luna iulie, de minus 0,3%, au transmis analiștii băncii germane într-un raport de miercuri, adresat clienților. PIB-ul Germaniei, cea mai mare economie europeană, dar și cea mai expusă scăderea livrărilor de materii prime energetice din Rusia, se va contracta cu până la 4%, arată analiza citată.

Prognoza băncii germane pentru 2024 arată o evoluție pozitivă a PIB-ului în zona euro, anticipând o creștere de 1,2%, în comparație cu un avans de doar 1%, cât estimase anterior, în prognoza din luna iulie.

În același timp, inflația medie ar putea ajunge la 6,2% în 2023, în scădere de la 8,2% în 2022, în condițiile în care se estimează că întreruperile lanțurilor de aprovizionare, situația încordată de pe piețele de forță de muncă și slăbirea monedei euro au compensează parțial, în planul evoluției inflației, impactul deteriorării economiei.

Deutsche Bank mai notează că se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să crească, o dată în plus, dobânda la depozite la 2,5% până la sfârșitul primului trimestru al anului 2023.

scroll to top