Închide

Diamantele rusești, pe lista de sancțiuni împotriva Rusiei. Culmea: anunțul a fost făcut tocmai de un belgian

Avatar
diamond, crystal, gem

Fotografie de PublicDomainPictures pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Uniunea Europeană va ”limita comerţul cu diamante ruseşti”, ca parte a sancţiunilor împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, a anunţat vineri preşedintele Consiliului European, belgianul Charles Michel, în marja summit-ului G7 de la Hiroshima, anunță News.ro, care citează presa internațională. Joi, și Marea Britanie a făcut un anunț similar privind sancțiuni împotriva sectorului minier al Rusiei, care includ și importul de diamante.

”Diamantele ruseşti nu sunt eterne”, a glumit Charles Michel în faţa presei, confirmând o viitoare măsură europeană, după embargoul deja anunţat vineri de Regatul Unit asupra acestor pietre preţioase care aduc anual câteva miliarde bune de dolari Rusiei.

Marea Britanie a anunţat vineri noi sancţiuni împotriva sectorului minier al Rusiei, care vizează importurile de aluminiu, diamante, cupru şi nichel, în încercarea de a restrânge capacitatea Moscovei de a finanţa războiul pe care l-a declanşat în Ucraina.

”După cum arată sancţiunile anunţate astăzi, G7 rămâne unit în faţa ameninţării din partea Rusiei şi ferm în sprijinul său pentru Ucraina”, a declarat prim-ministrul britanic Rishi Sunak, în marja summitului G7, care începe vineri la Hiroshima.

În 2021, Rusia a exportat diamante în valoare estimată de 4-5 miliarde de dolari.

Şefii de stat şi de guvern din G7 urmează să discute o serie de noi sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv măsurile SUA de a adăuga pe lista neagră 70 de entităţi ruseşti şi străine.

Liderii celor mai puternice şapte economii ale lumii, reuniţi la Hiroshima până duminică, ar urma, de asemenea, să se concentreze asupra întăririi sancţiunile existente şi să lupte împotriva eludării acestora, să restricţioneze accesul Moscovei la sistemul financiar internaţional şi să se angajeze să îngheţe activele ruseşti până la „la sfârşitul războiului din Ucraina”.

Joi, un oficial al Uniunii Europene a indicat că liderii G7 vor discuta despre sancţiuni în sectorul diamantelor:

”Credem că exporturile ruseşti în acest sector ar trebui limitate”.

Emiratele Arabe Unite, India şi Belgia se numără printre principalii importatori de diamante.

Statele Unite sunt, de asemenea, o piaţă importantă pentru produsele finite.

scroll to top