Închide

Dietele vegane, mai sănătoase și mai sigure pentru câini decât cele convenționale?

Avatar
dog, action, cute

Fotografie de photogeider pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Dietele vegane sunt mai sănătoase și mai sigure pentru câini decât dietele convenționale pe bază de carne, conform celui mai amplu studiu de până acum, atâta timp cât sunt complete din punct de vedere nutrițional.

Dieta și sănătatea a peste 2.500 de câini au fost monitorizate pe parcursul unui an folosind sondaje completate de stăpânii lor, scrie The Guardian. Acestea au evaluat șapte indicatori generali ai sănătății, cum ar fi vizite multiple la veterinar și 22 de boli comune.

Cercetătorii au descoperit că, de exemplu, aproape jumătate dintre câinii hrăniți cu diete convenționale pe bază de carne au necesitat diverse medicamente, în vreme ce doar o treime dintre câinii hrăniți cu diete vegane auavut nevoie de tratamente medicamentoase. Un studiu separat, din 2021, a constatat că dietele vegane sunt considerate de către câini la fel de gustoase ca mâncarea obișnuită.

Unii dintre câinii din studiu au fost hrăniți cu diete bazate pe carne crudă și aceștia au reieșit în general puțin mai sănătoși decât câinii vegani. Asta s-ar putea să fi fost, însă, și ca rezultat al faptului că erau în medie cu un an mai tineri.

Impactul dăunător al consumului excesiv de carne de către societățile occidentale asupra mediului și sănătății oamenilor a devenit clar în ultimii ani, precum și preocupările crescânde cu privire la modul în care sunt tratate animalele de fermă.

Există aproximativ 470 de milioane de câini de companie în lume și un număr tot mai mare de proprietari de animale de companie se gândesc acum să schimbe dieta animalelor lor. Aproximativ 9 miliarde de dolari (6,9 miliarde de lire sterline) de hrană vegană pentru animale de companie au fost vândute în întreaga lume în 2020, iar sectorul crește rapid.

„Studiul nostru este de departe cel mai mare studiu publicat până în prezent”, spune profesorul Andrew Knight, de la Universitatea Winchester, din Marea Britanie, care a condus studiul. „A demonstrat că cele mai sănătoase și mai puțin periculoase opțiuni alimentare pentru câini sunt dietele vegane, sigure din punct de vedere nutrițional.”

„Dieta bazată pe carne crudă pare să aibă rezultate marginal mai bune asupra sănătății”, a spus el. „Dar acei câini erau semnificativ mai tineri, ceea ce le oferă un avantaj. Un număr substanțial de studii anterioare au arătat, de asemenea, că dietele cu carne crudă sunt mult mai contaminate cu bacterii patogene și paraziți.”

Studiul, publicat în jurnalul Plos One, a analizat sondaje realizate de către 2.536 de proprietari de câini despre un singur animal. Puțin peste jumătate au mâncat diete convenționale pe bază de carne, o treime au fost hrăniți cu carne crudă și 13% au avut diete vegane.

Printre constatări au fost că 17% dintre câinii care au urmat diete convenționale au făcut patru sau mai multe vizite la veterinar pe parcursul unui an, în comparație cu 9% cei cu diete vegane și 8% cei cu diete pe bază de carne crudă. Procentul de câini raportați că au suferit de tulburări de sănătate a fost de 49% pentru dieta convențională, 43% pentru dieta cu carne crudă și 36% pentru dieta vegană.

Studiile bazate pe sondaje nu pot dezvălui motivele care au dus la aceste rezultate, dar potrivit lui Knight, problemele de greutate ar putea fi un factor important: „Una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate pentru câini este supraponderalitatea sau obezitatea și, din păcate, este o problemă comună ca atunci când testăm preparatele din comerț, dietele pe bază de carne să conțină mai multe calorii.”

„Cunoaștem și pericolele pentru sănătate asociate cu consumul excesiv de carne și lactate pentru oameni și adesea sunt aceleași ingrediente”, a spus el, deși în unele țări alimentele pentru animale de companie pot conține carne considerată nepotrivită pentru consumul uman.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma concluziile.

„Limitarea cheie a studiului nostru este că nu am avut o populație de animale închise într-o unitate de cercetare și hrănite cu o dietă specifică identică”, a spus Knight. „Am studiat ce mâncau câinii obișnuiți din casele normale și rezultatele lor asupra sănătății. Ne oferă o indicație bună cu privire la rezultatele pentru câinii din lumea reală.”

Justine Shotton, președintele Asociației Veterinare Britanice, a declarat:

„Există o mulțime de cercetări în curs în domeniul dietelor vegane pentru câini și această lucrare se adaugă la totalitatea de dovezi care susțin beneficiile sale. Cu toate acestea, în prezent, există o lipsă de date solide care să cartografieze consecințele asupra sănătății ale hrănirii unui număr mare de câini cu o dietă vegană de-a lungul mai multor ani, așa că așteptăm cu nerăbdare să vedem cercetări suplimentare despre dacă acest tip de alimentație poate îndeplini cerințele alimentare ale unui câine, pe termen lung.”

„Deși nu l-am recomanda, este posibil ca un câine să fie hrănit cu o dietă vegetariană, dar proprietarii ar trebui săceară sfatul unui expert veterinar pentru a evita deficiențele alimentare și bolile asociate”, a spus ea.

Majoritatea respondenților la sondaj au fost în Marea Britanie și în alte țări europene și mai mult de 90% erau femei, dar Knight a spus că este puțin probabil ca acest lucru să fi cauzat o părtinire sistematică. Knight, care urmează și el o dietă vegană, dar nu deține un câine, a conceput și a condus studiul revizuit de colegi, care a fost finanțat de organizația caritabilă ProVeg.

scroll to top