Diferența de remunerare între femei și bărbați în Europa: Ce fac statele pentru reducerea acesteia?

,
Autor:    -  
women, business, owrk
Fotografie de TungArt7 pe Pixabay

Timp de citire: 5 minute

Diferența de remunerare între femei și bărbați este mult mai mult decât un salariu egal pentru o muncă egală. Femeile din Europa se confruntă cu inegalități majore în ceea ce privește accesul la locul de muncă, progresul și recompensele, potrivit Euronews.

Diferența de remunerare între femei și bărbați este încă foarte evidentă în Europa. Mai mulți indicatori arată inegalitatea dintre femei și bărbați în multe domenii, dar viața economică este unul dintre domeniile cheie care afectează cel mai mult femeile.

În ciuda unor îmbunătățiri în Europa, femeile încă suferă de diferențe de gen atunci când vine vorba de salarii, participarea la forța de muncă, ocuparea forței de muncă și pozițiile ierarhice la locul de muncă.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii (8 martie), o inițiativă anuală promovată de Organizația Națiunilor Unite pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor legate de gen, Euronews Next analizează datele din acești indicatori principali pentru a oferi o imagine mai completă a diferențelor actuale între femei și bărbați.

Cu cât câștigă femeile mai puțin decât bărbații?

Inegalitatea de gen în ceea ce privește salariile a fost tot mai des dezbătută în ultimii ani.

Diferența de remunerare între femei și bărbați, neajustată, este un indicator semnificativ, care arată diferența dintre câștigul salarial mediu brut pe oră al bărbaților și al femeilor, exprimat ca procent din câștigul salarial mediu brut pe oră al bărbaților.

Acesta nu ia în considerare educația, vârsta, orele lucrate sau tipul de loc de muncă.

Practic, acesta arată cât de mult mai puțin câștigă femeile decât bărbații. În 2022, diferența dintre femei și bărbați era de 12,7% în UE. Cu alte cuvinte, femeile câștigau în medie cu 12,7% mai puțin pe oră decât bărbații.

Acest lucru arată că, în medie, femeile câștigă 87,3 euro pentru fiecare 100 de euro câștigați de bărbați. Pe scurt, femeile ar trebui să muncească 1,5 luni în plus pentru a recupera diferența.

Diferența de remunerare între femei și bărbați a variat considerabil în UE și în blocul Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS). În 2022, acesta a depășit 17% în mai multe țări.

Estonia a înregistrat cel mai mare decalaj salarial între femei și bărbați, de 21,3%, urmată de Austria (18,4%), Elveția și Cehia (ambele cu 17,9%).

Luxemburg (-0,7 %) a fost singura țară cu o cifră negativă, ceea ce înseamnă că femeile au câștigat puțin mai mult decât bărbații.

În afară de Luxemburg, Italia, România și Belgia au înregistrat cele mai mici diferențe de remunerare între femei și bărbați, mai puțin de cinci procente.

Dintre “cei patru mari” ai UE, Germania (17,7%) și Franța (13,9%) au înregistrat decalaje mai mari decât media UE.

Se reduce diferența de remunerare între femei și bărbați în Europa?

Unul dintre obiectivele Comisiei Europene este de a reduce diferențele de remunerare între femei și bărbați în cadrul blocului comunitar. S-a înregistrat vreo îmbunătățire în această direcție? Progresul este constant, dar lent.

Între 2012 și 2022, diferența de remunerare între femei și bărbați a scăzut cu 3,7 puncte procentuale (pp) în UE, de la 16,4% la 12,7%.

Diferențele de remunerare au crescut în șase țări

În șase țări, și anume Slovenia, Letonia, Polonia, Malta, Elveția și Lituania, diferența de remunerare între femei și bărbați a crescut, variind între 0,1 pp și 3,7 pp.

Îmbunătățire semnificativă în Spania, Estonia și Islanda

Spania a înregistrat cea mai mare îmbunătățire a diferenței de remunerare între femei și bărbați, cu o scădere de 10 puncte procentuale în această perioadă, urmată de Estonia (8,6 puncte procentuale), Islanda (8,4 puncte procentuale) și Luxemburg (7,6 puncte procentuale).

Germania și Regatul Unit au înregistrat, de asemenea, scăderi considerabile, cu 5 pp și, respectiv, 4,7 pp.

Este diferența de remunerare între femei și bărbați mai mare în sectorul privat?

Da, este.

În 2022, diferența dintre femei și bărbați era mai mare în sectorul privat decât în cel public în 21 din 24 de țări europene.

Potrivit agenției de date a UE, Eurostat, acest lucru s-ar putea datora faptului că salariile din sectorul public sunt în mare parte determinate de grile salariale transparente care se aplică în mod egal bărbaților și femeilor din UE.

Diferența de remunerare a fost mai mare în sectorul public doar în Portugalia, Slovenia și Finlanda.

Cipru a înregistrat (-0,2 %) un decalaj negativ în sectorul public, ceea ce indică faptul că femeile au fost mai bine plătite decât bărbații.

De ce câștigă femeile mai puțin?

Motivele care stau la baza diferenței de remunerare între femei și bărbați nu sunt simple. Este mai mult decât o problemă de plată egală pentru muncă egală.

“Acesta cuprinde un număr mare de inegalități cu care se confruntă femeile în ceea ce privește accesul la locul de muncă, evoluția și recompensele”, subliniază Comisia Europeană.

Potrivit Comisiei, principalele motive sunt:

  • Segregarea sectorială: Aproximativ 24% din diferența de remunerare între femei și bărbați este legată de suprareprezentarea femeilor în sectoare cu o remunerație relativ scăzută, cum ar fi îngrijirea, sănătatea și educația. În 2022, 28% dintre femeile din UE lucrau cu fracțiune de normă, față de 8% dintre bărbați.
  • Discriminarea salarială: Femeile câștigă mai puțin decât bărbații pentru a face o muncă egală sau o muncă de valoare egală în unele cazuri.
  • Ponderea inegală a muncii neremunerate: Femeile au mai multe ore de muncă pe săptămână decât bărbații, dar dedică mai multe ore muncii neplătite, fapt care le-ar putea afecta și alegerile profesionale. Este mult mai probabil ca acestea să întrerupă munca pentru a avea grijă de copii și de rude. Acesta este motivul pentru care UE promovează împărțirea egală a concediilor parentale.
  • Plafonul de sticlă: Poziția în ierarhie influențează în mod evident nivelul de remunerare. De exemplu, profesia cu cele mai mari diferențe de câștiguri orare din UE a fost cea de manager: 23 % mai puține venituri pentru femei decât pentru bărbați.

Pe lângă faptul că sunt plătiți mai bine decât femeile, bărbații ocupă, în general, poziții mai înalte decât femeile. În 2021, femeile reprezentau doar 35% din managerii din UE.

Femeile sunt mai educate, dar au mai puține locuri de muncă

Pentru a înțelege diferențele de remunerare între femei și bărbați trebuie luați în considerare încă mulți factori.

În 2022, femeile cu studii terțiare (37,1%), care include universități, colegii, formare tehnică, în UE era net superioară celei a bărbaților (31,4%).

Ponderea femeilor cu studii terțiare a fost mai mare decât ponderea corespunzătoare a bărbaților în aproape toate țările UE, cu excepția Germaniei și Austriei.

Cu toate acestea, rata de ocupare a forței de muncă a femeilor (83,6) a fost mai mică decât cea a bărbaților (88,9%) în UE. Aceste cifre demonstrează în mod evident că femeile sunt mai puțin angajate, deși sunt mai educate.

Bărbații sunt mai mult angajați în toate țările UE

În rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani, rata de ocupare a forței de muncă în UE pentru bărbați era de 74,7% în 2023, depășind-o pe cea a femeilor (64,9%) cu 9,8 puncte procentuale.

Rata de ocupare a forței de muncă a bărbaților a fost mai mare decât cea a femeilor în toate țările UE, variind de la 0,3 puncte procentuale în Lituania la 19,1 puncte procentuale în Grecia.

Turcia, o țară candidată, a fost o excepție, cu 34,6 pp.

Îmbunătățirea participării la forța de muncă, dar decalajul este încă ridicat

Rata de participare a femeilor la forța de muncă a fost, de asemenea, mai mică decât cea a bărbaților în toate țările UE. În 2022, această diferență a fost de 9,9 pp în UE, conform datelor OCDE.

Această cifră era de 16,6 pp în 2002.

În timp ce aproape toate țările, cu excepția României, au înregistrat îmbunătățiri pentru a reduce această diferență în ultimele două decenii, diferența de gen în ceea ce privește rata de participare a forței de muncă era încă peste 10 pp în opt țări din UE, inclusiv România, Italia și Grecia.

Spania, Malta și Luxemburg au înregistrat îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește reducerea diferențelor dintre femei și bărbați în ceea ce privește participarea forței de muncă în ultimele două decenii.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!