Direct din viitor: zbor-test reușit al unei mașini zburătoare convertibile, între două orașe

,
Autor:    -  
74471 Flyingcar1 63411
Sursa foto: Klein Vision.

Timp de citire: 4 minute

Prototipul unei mașini zburătoare convertibile a finalizat cu succes un zbor de 35 de minute între aeroporturile internaționale dintre orașele slovace Nitra și Bratislava, scrie BBC.

Mașina este creația unui start-up fondat de profesorul slovac Stefan Klein, care a dezvoltat-o dintr-o idee la care lucrează de peste 3 decenii.

Mașina-aeronavă, botezată AirCar, este echipată cu un motor BMW de 1,6 litri, cu șase cilindri, 140 CP (104 kW), care funcționează cu benzină obișnuită.

În modulul de zbor, se acționează un arbore atașat la elice, furnizat de compania locală din Slovacia DM Prop. De asemenea, printr-un comutator, volanul se transformă într-o manetă, cu care se controlează mașina în timpul zborului, la fel ca o aeronavă ușoară.

Prof. Klein a spus că invenția sa are capacitatea de a zbura aproximativ 1.000 km, la o înălțime de 2.500 m, și că are până acum 40 de ore de zbor până acum, în timpul diferitelor teste pe care le-a întreprins.

Procesul de conversie din mașină în aeronavă ușoară durează două minute și 15 secunde, timp în care aripile înguste care se pliază de-a lungul părților laterale ale mașinii se deschid și prototipul devine mașină zburătoare.

La finalul zborului, Stefan Klein a transformat-o înapoi în mașină obișnuită și a condus direct de pe pistă în oraș, urmărit de presă.

Întrebat cum ar putea descrie experiența, el a spus că totul a fost ”normal” și ”foarte plăcut”.

În aer, vehiculul a atins o viteză de croazieră de 170 km/h. Are o masă totală de 1.100 de kilograme și poate transporta două persoane, cu o limită totală a masei celor doi pasageri de 200 kg.

Anterior, pe 22 octombrie 2020, Stefan Klein a mai efectuat un zbor de încercare pe aerodromul din Piešťany. El a realizat atunci două decolări și două aterizări , fiecare zbor durând puțin peste 7 minute. AirCar a atins atunci o viteză maximă de 200km/h și o altitudine de circa 320 de metri.

Spre deosebire de prototipurile de taxiuri sau drone zburătoare, mașina profesorului slovac nu decolează și nici nu aterizează vertical, ci o face ca un avion obișnuit, de pe o pistă.

74472 Flyingcar2 278543

Zbor de încercare din toamna trecută, de pe aerodromul din Piešťany. Sursa foto: Klein Vision.

Slovacia și țara vecină și soră, Cehia, au o bogată moștenire în industria aeronavelor ușoare, încă din perioada comunistă, iar mai mulți furnizori locali, inclusiv compania care a construit fuzelajul pentru AirCar, SK Model, au contribuit la fabricarea prototipului.

Compania intenționează să înlocuiască propulsorul BMW cu un motor pentru aeronave ușoare, care este încă în proces de certificare, realizat de start-up-ul sud-african Adapt Airmotive, despre care Klein spunea anterior că ar trebui să permită o viteză de croazieră de 300 de km/h.

O piață tot mai efervescentă anunță un viitor SF tot mai apropiat

Există mari așteptări pentru această piață în plin avânt, a mașinilor zburătoare, care au fost mult timp anunțate de cultura populară drept un reper vizionar al viitorului.

Încă din 2019, compania de consultanță Morgan Stanley a anticipat că sectorul mașinilor zburătoare – de diverse tipuri și tehnologii – ar putea valora 1,5 trilioane de dolari până în 2040.

De altfel, la un alt eveniment al industriei auto, directorul executiv al Hyundai Motors Europe, Michael Cole, a numit conceptul ”o parte importantă a viitorului nostru”, fiind considerată drept o potențială soluție la presiunea tot mai mare pe care activitatea umană o pune asupra infrastructurii de transport existente.

Vizionarul Klein, fondatorul Klein Vision

Start-up-ul profesorului Klein, Klein Vision, a anunțat că dezvoltarea acestui prototip a durat aproximativ doi ani, iar produsul final a costat ”ceva mai puțin de 2 milioane de euro”.

Anton Zajac, consilier, co-fondator și investitor în companie, a spus că, dacă Klein Vision ar putea atrage chiar și un mic procent din cifra de afaceri globală de pe viitoarea piață a taxiurilor sau mașinilor zburătoare, atunci acesta ar urma să fie un mare succes.

“Există aproximativ 40.000 de comenzi de aeronave doar în Statele Unite. Dacă doar 5% dintre acestea ar fi mașini zburătoare convertibile, vă imaginați ce piață uriașă ni s-ar deschide în față”, a spus el.

”Rodul iubirii ditnre un Bugatti Veyron și o Cesna 172”

Dr. Stephen Wright, cercetător în avionică și aeronautică la West England University, a descris AirCar drept ”copilul născut din iubirea dintre un Bugatti Veyron și o Cesna 172”.

În ce privește eficiența lui economică, Wright spune că nu are motive să creadă că noul model ar putea să fie, în mod particular, ineficient sau scump, în comparație cu alte aeronave.

Pe de altă parte, și-a exprima și câteva rezerve:

“Trebuie să recunosc că aspectul ei arată super-cool, însă am o grămadă de întrebări despre certificare, de exemplu. Oricine poate să facă un avion, dar șmecheria este să faci unul care să zboare mult, și iar să zboare, cu oameni la bord, un milion de ore, fără niciun incident major. Abia aștept să văd bucățica de hârtie pe care să scrie negru pe alb că jucăria asta este sigură din punctul de vedere al zborului și este pregătită să intre pe piață”, a spus dr. Wright.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!