Închide

Disidența din Hong Kong, vânată în lumea întreagă: recompense substanțiale fixate de poliția locală

Avatar
Hongkong Riots

Sursa foto: AP Photo / Vincent Yu / Human Rights Watch.

Timp de citire: < 1 minut

Poliția din Hong Kong a anunțat stabilirea de recompense de 1 milion de dolari Hong Hong (cca. 128.000 de dolari americani) pentru furnizarea de informații care să ducă la prinderea a cinci disidenți locali care locuiesc în străinătate, extinzând astfel practica de a stabili recompense pe capul activiștilor pro-democrație, în baza legii chinezești a securității naționale, transmite publicația Bloomberg.

”Toți cei fugiți deja în străinătate au continuat să comită infracțiuni în temeiul legii securității naționale, punând în pericol securitatea națională a țării”, a declarat joi Li Kwai-wah, superintendentul șef al Departamentului de Securitate Națională al Poliției din Hong Kong, într-o conferință de presă.

Presupusele infracțiuni de care aceștia sunt acuzați sunt incitarea la secesiune și subversiune, precum și colaborarea cu forțe străine, cu scopul de a pune în pericol securitatea națională, a mai spus Li.

Acesta a adăugat că cei cinci și-au trădat țara prin acte precum solicitarea de sancțiuni împotriva oficialilor din Hong Kong.

”Legea securității naționale produce și efecte extrateritoriale. Ca atare, Poliția are responsabilitatea de a-i urmări pe cei care ar fi comis infracțiuni conform Legii Securității Naționale și în afara Hong Kong-ului”, a transmis Biroul de Securitate într-un comunicat separat.

În luna iulie, autoritățile din Hong Kong au stabilit recompense similare pentru alți opt activiști pentru democrație care trăiesc în străinătate. Decizia a atras critici imediate din partea oficialilor din SUA, Marea Britanie și Australia, care au considerat că aceasta reprezintă un atac la adresa libertății de exprimare și a democrației.

scroll to top