Închide

Dobânzile la euro rămân mari; analiștii nu se așteaptă prea curând la scăderea lor de către BCE

Avatar
Bridge over a river near the ecb tower

Sediul BCE din Frankfurt. Fotografie de Masood Aslami pe Pexels

Timp de citire: < 1 minut

Un sondaj realizat printre analiștii economici europeni anticipează faptul că Banca Centrală Europeană (BCE) nu va trece la inversarea trendului de creștere a dobânzilor mai devreme de septembrie 2024, așteptările lor fiind alimentate și de diferite luări de poziție recente, în același sens, din partea unor membri ai Consiliului Guvernatorilor.

Rezultatul celui mai recent sondaj Bloomberg împing orizontul așteptărilor privitoare la scăderea dobânzilor. Dacă în ediția anterioară a sondajului, analiștii anticipau începerea ciclului de scădere a costurilor de împrumut în luna martie a anului viitor, acum aceștia se așteaptă ca dobânzile să fie reduse abia în a doua jumătate a anului 2024.

Guvernatorul băncii centrale din Letonia, Mārtiņš Kazāks, a declarat recent că actualele estimări privind evoluțiile economice nu indică o posibilă reducere a dobânzilor în prima jumătate a anului 2024. Cât despre scăderea dobânzilor în partea a doua a anului, Kazāks a spus doar că ”vom vedea ce va mai fi”.

Șeful băncii centrale slovene, Boštjan Vasle, a spus că randamentele în creștere ale obligațiunilor sunt un semn că investitorii acceptă că va fi necesară ”o perioadă mai lungă în care ratele dobânzilor să fie mai mari”, în așa fel încât BCE să poată readuce inflația în zona țintei, la cca. 2%.

Analiștii chestionați în sondajul Bloomberg se așteaptă, în continuare, la o temperare a creșterilor de prețuri în zona euro, anticipând o rată anuală a inflației de 2,7% anul viitor și de 2,1% în 2025. Creșterea economică este de așteptat să fie mai mică decât fusese anticipată în sondajele anterioare. Acum, analiștii speră la o creștere de doar cu 0,7% anul viitor, după 0,5% în 2023, arată sondajul.

scroll to top