Închide

Doctor Google: Compania testează depistarea precoce a unor afecțiuni, grație telefonului

Avatar
Doctor Google Ftr2
Timp de citire: 2 minute

Google şi-a anunţat joi cele mai recente planuri de a oferi utilizatorilor posibilitatea să depisteze de acasă anumite probleme de sănătate cu ajutorul telefoanelor inteligente, prin captarea zgomotelor cardiace şi a imaginilor globului ocular, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Compania analizează dacă microfonul încorporat al smartphone-ului poate detecta bătăile inimii şi murmurul cardiac atunci când dispozitivul este plasat pe piept, a declarat reporterilor Greg Corrado, directorul departamentului de inteligenţă artificială în materie de sănătate de la Google. Aceste date ar putea ajuta la depistarea precoce a tulburărilor la nivelul valvelor cardiace, a precizat el.

“Nu este la nivel de diagnostic, ci doar la nivelul de a şti dacă există un risc crescut”, a spus Corrado, notând că există încă întrebări legate de acurateţe.

În ceea ce priveşte ochii, analiza se concentrează pe detectarea unor boli precum cele legate de diabet, cu ajutorul fotografiilor.

Google a raportat “rezultate preliminare promiţătoare” prin utilizarea camerelor în clinici, precizând că va examina dacă fotografiile realizate cu smartphone-ul ar putea oferi rezultate similare.

Corrado a adăugat că echipa sa întrevede “un viitor în care oamenii, cu ajutorul medicilor lor, pot înţelege mai bine şi pot lua decizii de acasă cu privire la starea lor de sănătate”.

De asemenea, Google intenţionează să testeze dacă software-ul său de inteligenţă artificială poate analiza screening-urile cu ultrasunete efectuate de tehnicieni mai puţin calificaţi, urmând un model stabilit. Tehnologia ar putea rezolva problema legată de penuria de personal înalt calificat şi ar putea permite evaluarea de acasă a unor pacienţi.

Aceste proiecte urmează anunţurilor de anul trecut despre măsurarea frecvenţei cardiace şi a respiraţiei cu ajutorul camerelor smartphone-urilor – caracteristici disponibile în prezent pe multe dispozitive prin intermediul aplicaţiei Google Fit.

Google a căutat de mult timp să-şi pună expertiza tehnică în slujba îngrijirii sănătăţii, însă au fost oferite prea puţine informaţii până acum referitoare la capacitatea acestor demersuri de a genera venituri semnificative sau utilizări, notează Reuters. Corrado a declarat că lansarea acestor capabilităţi a reprezentat “un pas major”, iar adoptarea lor necesită timp.

scroll to top