Închide

Dolarul american a trecut în premieră de pragul de 5 lei

Avatar
blue, dollar, money

Fotografie de ΛΖΞ pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

BNR a anunțat joi, 22 septembrie, un curs al dolarului de peste 5 lei. Este cea mai mare valoare înregistrată în ultimii 20 de ani, în linie cu evoluțiile de pe piața internațională.

Euro a ajuns la valoarea de 4,9412 lei, în ușoară scădere față de ieri. Dolarul, care este considerat o monedă sigură, este în creștere pe piețele valuare, mai ales după anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea parțială, scrie Digi 24.

Problemele de pe piețele energetice, după ce Moscova a redus aprovizionarea cu gaze în Europa, au dus în ultimele luni la o scădere a cotației euro și a creșterii dolarului.

Creșterea dolarului va avea ca efect scumpirea gazelor și petrolului, care se tranzacționează pe piața internațională în moneda americană. Dollar Index, care măsoară evoluţia monedei americane, a urcat cu 0,9% până la 111,55 puncte, un nou record înregistrat după 2002. Euro a ajuns la 0,98 dolari pentru prima dată de la sfârșitul lunii octombrie 2002.

Moneda americană a atins un nivel record față de lira sterlină din martie 1985, de 1,12 dolari pentru o liră.

La această evoluție contribuie și decizia Rezervei Federale Americane. Pentru a a cincea oară consecutiv, FED a anunțat o nouă majorare puternică, cu 0,75 puncte procentuale, a ratei dobânzii cheie. Scopul este acela de a combate inflația ridicată. Sunt, însă, îngrijorări tot mai mari că prețul ar putea fi o recesiune dură.

Peste tot în lume, băncile centrale încearcă să aducă inflația sub control. La începutul lunii, și Banca Centrală Europeană și-a majorat ratele tot cu trei sferturi de punct procentual, lucru nemaiauzit până acum.

scroll to top