Dosarul Operațiunii ”Călin Georgescu” a fost desecretizat. Rolul Rusiei și războiul său hibrid împotriva României
Administrația Prezidențială a declasificat, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, informaţiile prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 28 noiembrie. În cadrul acesteia, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral şi că, prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok.
SRI arată în documentele declasificate că au fost obţinute date care au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral, dar şi exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creşterea în ritm accelerat a popularităţii lui Călin Georgescu.
SIE arată că România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse, inclusiv atacuri cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje, transmite News.ro.
Documentele declasificate sunt disponibile aici:
- Prima notă a Serviciului Român de Informații;
- A doua notă a Serviciului Român de Informații;
- Documentul Serviciului de Informații Externe;
- Documentul Ministerului Afacerilor Interne, Direcția Generală de Protecție Internă;
- Documentul Serviciului de Telecomunicații Speciale.
SRI: cel puțin 1 milion de euro folosiți în campania lui Călin Georgescu
Serviciul Român de Informații arată că rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată inițial din 25.000 de conturi pe TikTok care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de primul tur. Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul următorilor a crescut semnificativ.
797 din conturile care au format inițial rețeaua au fost create încă din 2016. Acestea au avut o activitate foarte redusă (1%) până 11 noiembrie 2024, moment care au fost activată la capacitate maximă întreaga rețea.
De asemenea, SRI avansează sume de bani, 1 milion de euro, care au fost mobilizate, dintre care 381.000 de dolari au fost plătiți către TikTok, bani recunoscuți de către TikTok.
SRI folosește de două ori ideea că un actor statal s-a implicat în alegerile din România. În primul rând, prin anumite atacuri la adresa sistemelor AEP.
În al doilea rând, în felul în care s-a umflat notorietatea lui Călin Georgescu și s-au corelat promovarea, mesajele și volumul de conturi de TikTok folosite.
”bogpr”, alias Bogdan Peșchir, unul dintre creierele operațiunii
Ascensiunea lui Călin Georgescu în sondajele de opinie a fost determinată de o campanie coordonată de creştere a popularităţii, amplificată cu două săptămâni înainte de data scrutinului, în special pe platforma Tik Tok, care a reuşit să asigure victoria în primul tur cu 22,94%.
SRI afirmă că Georgescu se afla la un nivel de notorietate foarte scăzut cu câteva săptâmâni înainte de scrutin. În sondajele din perioada 15-20 noiembrie, acesta a fost clasat pe locul 6, cu 6,2% intenţie de vot, iar la 20-21 noiembrie, sondajele îl cotau pe Călin Georgescu la 10.6%.
SRI arată despre candidatul Călin Georgescu a declarat la AEP 0 lei buget de campanie, respectiv că nu a cheltuit nicio sumă în cadrul acesteia.
Datele deţinute de SRI au relevat implicarea contului Tik Tok ”bogpr”, utilizat de cetăţeanul român Bogdan Peşchir, în finanţarea promovării lui Georgescu.
Acesta, utilizând contul ”bogpr” a realizat donaţii pe Tik Tok de peste un million de euro.
Implicarea acestuia în finaţarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanţii Tik Tok în dialogul cu autorităţile române.
Aceştia au confirmat identitatea utilizatorului ”bogpr” şi a menţionat că acesta a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24.10 – 24.11 2024 către utilizatori ai unor conturi de Tik Tok implicaţi în promovarea candidatului Călin Georgescu, inclusiv după data inchiderii campaniei electorale.
Bogdan Peşchir afişează un nivel de trai care nu coresppunde activităţilor derulate prin intermediul companiei deţinute, respectiv DIGITAL ON-RAMP SOLUTIONS SRL Braşov, înfiinţată în anul 2021.
Anterior, acesta a lucrat ca programator în cadrul unor entităţi din Braşov, care sunt asociate cu domeniul criptomonedelor şi sunt deţinute, printre alţii, de Gabriel Prodănescu, persoană care este şi cetăţean al Africii de Sud, unde a emigrat în 1995.
SRI mai arată că finanţarea influencerilor Tik Tok a fost asigurată prin platforma FameUp, dedicate monetizării activităţilor de promovare în mediul online, la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de reclamă.
Una din metodele de atragere a influencerilor români pentru promovarea lui Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de firma FA Agency, de origine sud-africană, care oferea 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip.
SRI: Activitatea a fost coordonată de ”un actor statal”
În documentele declasificate, SRI susține activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către un actor statal care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru rostogolirea mesajelor pe platformă.
”Nu folosește ferme de boți pe platformă, ci operează mai discret, din afară, ca să nu încalce politicile de utilizare ale platformei”,
precizează SRI
SRI mai spune că cei implicați în campania de promovare cunosc foarte bine politicile de securitate ale TikTok știind cum să le eludeze, iar ”în spate este o firmă foarte bună de digital marketing”.
De asemenea, SRI spune că a existat și o promovare masivă pe TikTok pentru susținerea POT (”Partidul Oamenilor Tineri”), partidul care l-a susținut pe Călin Georgescu.
Operațiune cu bătaie lungă, pregătită cu câțiva ani în urmă
O parte din conturile de TikTok folosite în campania lui Călin Georgescu au fost făcute în 2016, iar cele de Telegram în 2022. Mult timp acestea au fost păstrare în adormire, dar toate au fost mobilizate în campania de acum.
SRI precizează că rețeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată inițial din 25.000 de conturi pe TikTok care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de primul tur. Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul următorilor a crescut semnificativ.
797 din conturile care au format inițial rețeaua au fost create încă din 2016. Acestea au avut o activitate foarte redusă (1%) până 11 noiembrie 2024, moment care au fost activată la capacitate maximă întreaga rețea.
SRI mai arată că nu au fost utilizate resurse tehnice comune și nu au fost observate adrese IP partajate. Concret, conturile TikTok în cauză au fost alocate unor adrese IP unice ceea ce denotă un mod de operare menit să îngreuneze activitățile de identificare a amplorii rețelei pe baza utilizării unei infrastructuri comune (aspect caracteristic rețelelor de boți).
Activitatea conturilor din rețea a fost organizată în afara platformei TikTok, respectiv pe mesageria Telegram. A fost identificat un canal de Telegram ”propagator” – ”Implică-te și tu Renașterea României Hrană Apă Energie”- care are rol de a coordona alți utilizatori cu privire la postările și conținutul video distribuit.
În 24 noiembrie, canalul de Telegram ”propagator” avea 1088 de abonați, iar în 1 decembrie – ziua alegerilor parlamentare – 5005, o creștere de 600 de membri față de ziua anterioară.
Conform datelor furnizate de TikTok autorităților române, în 28 noiembrie, ulterior creării canalului de Telegram ”propagator”, au fost înregistrate 76 de conturi noi, având ca rol exclusiv promovarea lui Călin Georgescu.
Reprezentanții TikTok au mai precizat că acest cont – @propagatorrcg– a fost creat în 15 iunie 2024 și avea în 28 noiembrie 3.755 de abonați care erau instruiți privind distribuirea de videoclipuri și postări și lăsarea de comentarii utilizând anumite hashtag-uri pe platformele Facebook, Youtube și TikTok.
SRI menționează că au fost detectate 2 tipare de promovare:
- 1183 de conturi au utilizat „#cg11” în toate clipurile postate pe TikTok. Dintre acestea 1057 erau înregistrate pe TikTok după crearea canalului de Telegram, iar 76 au fost create și utilizate exclusiv cu intenția de a posta conținut de promovare., restul fiind asociate unor persoane reale care postau voluntar conținut pro-Călin Georgescu;
- Conturile au utilizat un șir de emoticoane specifice însoțite de numele candidatului pentru exploatarea algoritmilor platformei.
O parte din grupurile de Telegram pe care s-au coagulat susținătorii lui Călin Georgescu au fost create în septembrie 2022.
Potrivit datelor SRI, în campanie au fost utilizate conturi TikTok care au utilizat în fals sigla SRI și titulara Brigada Antiteroristă și care afișau mii de urmăritori și peste 1000 de mii de like-uri.
SIE: ”România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse”
Serviciul de Informații Externe (SIE) indică în mod clar că
”… România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse, inclusiv atacuti cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje. Reţine atenţia că în cursul acestui an situaţia politică din România a fost abordată şi în cadrul talk-showurilor politice din Rusia – jurnaliştii ruşi lansează ideea că forţele pro-ruse din România ar putea obţine peste 30% la alegerile parlamentare.”
SIE mai apreciază că analiza modului în care aparatul de propagandă rusă a vizat România în 2024 evidenţiază o abordare indirectă prin prisma apartenenţei la NATO/UE şi în conexiune cu sprijinul acordat Ucrainei şi R. Moldova, referirile fiind declanşate de evoluţii pe aceste problematici şi o abordare directă, prin operaţiuni informaţionale în contextul creşterii ”ameninţărilor României la adresa securităţii Rusiei”, pe fondul expansiunii NATO pe flancul estic, încălcării spaţiului aerian naţional de drone ruse şi dezinformări.
MAI: Călin Georgescu, susținut de clanuri de interlopi
Documentele declasificate ale Direcției Generale de Protecție Internă a MAI susțin că mai multe persoane din lumea interlopă, unii dintre ei șefi de clan, au fost implicate în susținerea lui Călin Georgescu. Numele acestora și alte date de identificare au fost anonimizate în documentele declasificate astăzi.
”Liderul clanului . , a condus o campanie de promovare pe platforma Tik Tok a candidatului în cauză. Acesta a derulat campania de promovare prin intermediul postărilor sale pe contul personal, dar și prin transmisiunile în direct realizate pe aceeași platformă, unde acesta se asociază cu diferiți exponenți ai lumii interlope.
X zis …, utlizatorul contului Facebook … , persoană care deține și contul de Tik Tok…, exponent al lumii interlope, a afirmat că împreună cu …. Cunoscut drept, care deține contul de Tik Tok… și cu utlizatorul contului … identificat ca fiind… au susținut financiar campania electorală a candidatului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale prin intermediul platformei Tik Tok”,
se arată în documentul DGPI.