Două state au refuzat să semneze declarația summitului de la Paris privind inteligența artificială
Co-gazdele Franța și India au reușit să obțină semnătura Beijingului pe o declarație comună privind inteligența artificială, dar nu și a Londrei sau Washingtonului. JD Vance a declarat că „reglementarea excesivă” ar putea sufoca industria în creștere, potrivit Deutsche Welle.
Zeci de țări au semnat marți, la Paris, o declarație care solicită ca dezvoltarea inteligenței artificiale să fie „deschisă, favorabilă incluziunii, transparentă, etică, sigură, securizată și demnă de încredere, ținând seama de cadrele internaționale pentru toți” și „făcând inteligența artificială durabilă pentru oameni și planetă”.
Cu toate acestea, SUA și Regatul Unit au fost absențe notabile de pe lista semnatarilor „Declarației privind inteligența artificială incluzivă și durabilă”, chiar dacă sprijinul Chinei a fost asigurat de Franța și India, coorganizatoare.
Vicepreședintele JD Vance a prezentat mai multe rezerve ale SUA într-un discurs susținut la summitul de la Grand Palais.
„Credem că reglementarea excesivă a sectorului IA ar putea ucide o industrie transformatoare”,
a declarat el în fața reuniunii liderilor mondiali și industriali.
„Credem cu tărie că AI trebuie să rămână liberă de prejudecăți ideologice și că AI americană nu va fi cooptată într-un instrument de cenzură autoritară”.
Vance a susținut că reglementările UE, cum ar fi Legea serviciilor digitale și normele GDPR privind confidențialitatea online, au condus la costuri de conformitate inacceptabile pentru companiile mici.
„Desigur, dorim să ne asigurăm că internetul este un loc sigur, dar una este să împiedici un prădător să corupă un copil pe internet și cu totul altceva este să împiedici un bărbat sau o femeie în toată firea să acceseze o opinie pe care guvernul o consideră dezinformare”,
a spus el.
Spre surprinderea unor observatori, China a semnat declarația de marți. Și, deși Vance nu a menționat guvernul de la Beijing pe nume, a părut să se refere la acesta în anumite momente marți.
„De la CCTV la echipamentele 5G, suntem cu toții familiarizați cu tehnologia ieftină de pe piață care a fost puternic subvenționată și exportată de regimuri autoritare”,
a declarat Vance.
Luna trecută, startup-ul chinez DeepSeek a pus la dispoziție gratuit noul său model de raționament AI, ceea ce a dus la o scădere bruscă de 17% a prețului acțiunilor Nvidia. Prețul acțiunilor companiei tehnologice crescuse de peste zece ori în ultimii doi ani, pe fondul apariției unor modele AI precum ChatGPT.
Vance a susținut că parteneriatul cu aceste opțiuni ieftine „înseamnă să vă înlănțuiți națiunea de un stăpân autoritar care caută să se infiltreze, să sape și să vă acapareze infrastructura informațională”.
Guvernul britanic a fost mai puțin comunicativ atunci când și-a explicat motivele pentru care nu s-a înscris. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al prim-ministrului Keir Starmer a declarat că guvernul britanic a considerat că declarația este lipsită de „claritate practică” cu privire la aspecte precum guvernanța globală și că a evitat unele „întrebări mai dificile” privind securitatea națională.