Om bogat, om sărac | Care sunt domeniile cele mai bănoase pe piața muncii din România?


Autor:    -  
dream job, application, location
Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Salariul mediu net la nivel național a depășit anul trecut, pentru prima dată, pragul de 1.000 de euro net pe lună, ajungând la 5.200 lei, conform raportului OLX Job Index, ajuns la cea de-a 9-a ediție. Creșterea de 12% față de 2023 a fost influențată de majorarea salariului minim, de ajustările inflaționiste și de deficitul de personal în anumite domenii. Cel mai profitabil domeniu pentru profesioniști a rămas cel al tehnologiei informației, arată studiul citat.

La fel ca în 2023, cel mai bine plătit domeniu de activitate în 2024 a fost cel al tehnologiei informației, cu un salariu mediu net de 11.500 lei. Urmează transporturile aeriene (9.911 lei) și industria extracției petrolului și gazelor (9.715 lei).

La polul opus, sectoarele cu cele mai scăzute salarii medii rămân:

  • Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte: 3.078 lei;
  • Hoteluri și restaurante: 3.206 lei;
  • Fabricarea încălțămintei – 3.558 lei;
  • Fabricarea mobilei – 3.652 lei.

Raportul mai arată că nivelul cererii de forță de muncă a rămas în 2024 similar cu cel din anul anterior, indicând o ușoară maturizare a pieței.

Candidații blue-collar (”gulerele albastre”, care lucrează în afara unui birou) continuă să fie foarte căutați, reprezentând 81% din totalul anunțurilor publicate pe OLX, o creștere semnificativă față de 77% în 2023.

”Știm din studiile realizate că, spre exemplu, candidații caută anunțuri cât mai clare, în care oportunitățile, programul de lucru și toate beneficiile sunt evidențiate. Prin urmare, pagina de angajator este extrem de importantă, ea trebuie să fie una constant actualizată pentru a permite unui posibil candidat să își ia toate informațiile necesare. În acest sens, pentru 2025 vom veni cu o serie de îmbunătățiri pe platformă, pentru a eficientiza întregul proces de recrutare și pentru ca un angajator să identifice mai bine și mai repede talentele de care are nevoie, iar candidații să găsească locul de muncă potrivit”,

a precizat Cezar Cârligeanu, Head of Sales OLX România.

Generația Z și schimbările preferințelor candidaților

Un sondaj Deloitte arată că 29% dintre tinerii din Generația Z preferă joburi blue-collar datorită salariilor competitive și a stabilității oferite. Creșterea cererii pentru muncitorii calificați și necalificați a dus la o reorientare a tinerilor către domenii precum producția, logistica și construcțiile.

”Trăim într-o lume în care beneficiile extra-salariale cântăresc tot mai mult, dar, în final, toți avem nevoie de siguranță financiară. Pentru Generația Z, programul de lucru și oportunitățile de avansare sunt mai importante decât stabilitatea pe termen lung. Atunci când companiile își construiesc anunțurile de recrutare, trebuie să țină cont de ceea ce își doresc tinerii și de cum îi pot atrage. Peste 21% dintre respondenți consideră că lipsa unui echilibru între viața profesională și cea personală este cea mai mare provocare la locul de muncă, urmată de necesitatea de a învăța rapid noi procese și de un program dificil. Este interesant că această generație are nevoie de mai puțin timp pentru a se adapta la noi fluxuri de lucru, ceea ce poate reprezenta un avantaj major pentru angajatori”,

spune Andreea Oancea, Manager, OLX România.

Imigrația și recrutarea internațională

Deficitul de personal de pe piața muncii interne a fost acoperit, în parte, prin recrutarea de cetățeni din afara Uniunii Europene. Numărul acestora a crescut cu 44% în 2024, depășind pragul de 100.000 de angajați, majoritatea provenind din Nepal, Sri Lanka, Turcia, India și Bangladesh. Acești angajați sunt integrați în special în sectorul construcțiilor, producției și logisticii.

În 2024, domeniile cu cele mai multe anunțuri de angajare au fost:

  • Lucrători producție – depozit – logistică: 179.378 anunțuri (+14% față de 2023);
  • Șoferi – Servicii auto – curierat: 93.994 anunțuri;
  • Personal hotelier – restaurant: 64.958 anunțuri (-17% față de 2023).

Totodată, numărul de aplicări pe OLX a crescut cu 9% față de 2023, ajungând la peste 6,7 milioane. Cele mai căutate locuri de muncă au fost în categoriile:

  • Șoferi: 1.465.527 aplicări (+3%);
  • Personal hotelier: 965.142 aplicări (+7%);
  • Lucrători în producție și logistică: 875.889 aplicări (+23%).

Raportul subliniază că anul 2024 a fost unul de stabilizare și adaptare pentru piața muncii, în care au continuat să se resimtă presiunile economice și nevoia de eficientizare a proceselor de recrutare. O altă tendință notabilă a fost polarizarea pieței muncii între județele dezvoltate, cum sunt București, Cluj și Iași, și cele cu o activitate economică redusă, precum Harghita, Covasna și Caraș-Severin.

Cu toate acestea, dinamismul pieței muncii în sectoarele blue-collar și creșterea recrutărilor internaționale oferă perspective optimiste pentru 2025, potrivit autorilor studiului citat.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!