Drumul Polar al Mătăsii, noua găselniță a Chinei, care îngrijorează serviciile de informații norvegiene
Serviciul de Informații Interne din Norvegia a avertizat luni, în mod public, că investițiile chineze în companii și proprietăți din ”Marele Nord” ar putea face parte din eforturile de spionaj și creștere a influenței globale pe care națiunea asiatică le are în vedere în regiunea Arcticii, scrie publicația Bloomberg.
Comentariile comunității de informații a Norvegiei, stat membru NATO care are graniță comună cu Rusia, reflectă îngrijorarea tot mai mare manifestată în regiunea nordică în legătură cu influența în creștere a Chinei în zonă.
Șefa guvernului finlandez, Sanna Marin, avertiza la sfârșitul anului trecut cu privire la dependența tehnologică a Europei de China, în timp ce agențiile de informații daneze au vorbit, la rândul lor, despre intensificarea operațiunilor Chinei în regiunea Arctică.
China ”va încerca să achiziționeze sau să înființeze companii pe proprietăți situate strategic în Marele Nord”, a transmis serviciul de informații și securitate din Norvegia în evaluarea anuală a riscurilor publicată luni.
Astfel de activități, deși ”nu sunt neapărat ilegale”, pot urmări aceleași obiective precum activitățile ilegale, cum ar fi obținerea accesului la tehnologii sensibile, se arată în raportul citat.
De asemenea, norvegienii au evidențiat vulnerabilitățile legate de desfășurarea mandatului viitoarei președinții a Consiliului Arctic, pe care îl va deține Norvegia, începând de luna viitoare.
Reuniunile Consiliului Arctic, un grup interguvernamental format din opt țări care își împart jurisdicția asupra zonei arctice – Canada, Islanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Rusia și Statele Unite ale Americii – au fost suspendate anul trecut, din cauza invadării Ucrainei de către Rusia. Președinția Consiliului era deținută în această perioadă tocmai de Rusia.
China are un statut de observator la Consiliu și apreciază că regiunea arctică ar putea fi teritoriul în care, pe viitor, s-ar putea desfășura o nouă rută de transport a mărfurilor chinezești către Europa, pe un așa-numit ”Drum Polar al Mătăsii”.
”O prezență mai puternică a Chinei în Marele Nord ar putea constitui provocări semnificative asupra intereselor de securitate ale Norvegiei, prin facilitarea operațiunilor de informații și prin crearea unei dependențe economice ce reprezintă o vulnerabilitate exploatabilă. Strategiile și procesele legate de Marele Nord sunt printre cele mai vulnerabile ținte informaționale și de securitate pe care le are în vedere Norvegia”, mai notează agenția norvegiană.