Dubla măsură. Croația respinge brutal migranții din Bosnia, dar convinge UE să o lase în Schengen


Autor:    -  
Croatia Schengen Border
Foto: ecre.org

Timp de citire: 2 minute

Guvernele Uniunii Europene au convenit joi că Croaţia poate intra în spaţiul Schengen, după ce Zagrebul a convins Bruxelles-ul că poate gestiona eficient graniţele externe ale blocului comunitar, transmite Reuters.

Intrarea în spaţiul Schenge a Croaţia, care a devenit membră a UE în 2013 şi care vrea să intre şi în zona euro, a fost un subiect sensibil din cauza migraţiei.

”Croaţia este pregătită”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă, după ce s-a ajuns la un acord între miniştrii de interne ai blocului.

Comisia a recomandat includerea Croaţiei în Schengen în octombrie 2019.

Unele grupuri neguvernamentale spun că Zagrebul a făcut eforturi exagerate pentru a demonstra UE că poate opri migranţii fără acte care trec în bloc, pentru a adera la Schengen.

Este posibil ca Croaţia să beneficieze de o intensificare a turismului atunci când controalele de la frontiera cu restul blocului vor fi eliminate.

Croaţia a recunoscut în octombrie că ofiţerii săi de poliţie au participat la o respingere violentă a migranţilor la graniţa cu Bosnia o, refuzându-le dreptul de a solicita azil în UE.

Nu a fost imediat clar exact când va adera Croaţia la spaţiul Schengen, considerat ca fiind una dintre cele mai mari realizări ale UE, pentru că stă la baza unei Europe din ce în ce mai integrate şi unite.

Deşi circulaţia nestingherită a permis cetăţenilor să trăiască şi să lucreze între graniţele UE, pandemia de Covid-19 a restrâns multe libertăţi de călătorie.

Schengen, eterna fata morgana pentru România

România, deși a dat dovadă e maximă seriozitate în bifarea criteriilor de aderare la spațiul Schengen și a cheltuit sume enorme pe contracte de securizare a frontierelor, îndeplinind e condițiile tehnice de aderare de peste 11 ani, nu a convins încă țările UE că își merită locul la “masa bogaților”.

”Poziţia României este una fermă şi spune acelaşi lucru de câţiva ani, dar acum când se pune problema extinderii Spaţiului Schengen cu alte ţări, de exemplu Croaţia, o spunem cu atât mai apăsat că în acest demers trebuie să existe un echilibru între responsabilităţile pe care România şi le asumă şi drepturile pe care trebuie să le aibă ca ţară ca membră în Spaţiul Schengen”,

a declarat Lucian Bode, ministru de Interne din iulie 2021.

Fostul ministru de Interne a adăugat că este nevoie doar de o decizie politică favorabilă României, pentru aderarea la Spaţiul Schengen.

Zona Schengen are 26 de state membre, inclusiv Elveţia şi Norvegia, ţări din afara UE.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!