Închide

După avertismentul lui Musk privind vânzările de vehicule electrice, Tesla a pierdut 80 mld. $ din capitalizarea bursieră

Avatar
Tesla logo sign

Fotografie de Afif Ramdhasuma pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Acţiunile Tesla au scăzut joi cu 12%, la 182,63 dolari, după ce directorul general Elon Musk a avertizat că anul acesta se aşteaptă la o încetinire a creşterii vânzărilor de vehicule electrice (EV), în pofida reducerilor de preţuri, care afectează deja marjele de profit la cel mai valoros producător auto mondial, transmite agenția Reuters.

Titlurile Tesla au înregistrat joi cea mai mare pierdere pe parcursul unei zile de mai mult de un an, pierzând 80 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră, astfel încât luna aceasta declinul acţiunilor a şters aproximativ 210 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a Tesla.

Investitorii sunt îngrijoraţi de cererea slabă pentru EV şi de concurenţa din partea producătorii auto chinezi.

Musk a declarat că avansul vânzărilor “va fi semnificativ mai scăzut” deoarece Tesla se concentrează pe viitoarea generaţie de vehicule electrice, mai ieftine, care vor fi fabricate la fabrica sa din Texas în semestrul doi din 2025, şi care ar urma să stimuleze livrările EV în viitor. Dar el a avertizat că majorarea producţiei noului model va fi dificilă deoarece implică tehnologii de vârf.

“Problema Tesla este că orice încercare semnificativă de a-şi majora vânzările de acum înainte va fi probabil realizată la un cost care va reduce şi mai mult marjele de profit, deoarece va trebui să concureze cu BYD în China, deşi concurenţa va creşte peste tot”, a apreciat Michael Hewson, analist la CMC Markets.

scroll to top