După insolvența din Elveția, pierderile se adâncesc la Esprit. Urmează falimentul?
2023 a fost un alt an greu pentru Esprit, companie a cărei cifră de afaceri a scăzut cu 16 % anul trecut, iar profitul a coborât și mai mult sub zero. Brandul de modă se restructurează și a lăsat deja filiala sa elvețiană să dea faliment săptămâna aceasta.
La doar câteva zile după ce filiala sa elvețiană a fost nevoită să-și ceară falimentul, Esprit anunță cifre abisale pentru anul financiar 2023. Avertizarea de profit a mărcii de modă, emisă în februarie, se dovedește a nu fi o alarmă falsă.
Anul trecut, vânzările au scăzut cu 16 %, ajungând la 5,9 miliarde de dolari din Hong Kong (puțin sub 700 de milioane de euro). Vânzările pe comerțul electronic au scăzut cu 16 %, vânzările angro cu 20 % și vânzările în magazinele proprii cu 14 %. Singura parte bună a venit de la veniturile din licențe, care au rămas destul de stabile.
Esprit a căutat cauze în climatul macroeconomic nefavorabil din Europa, în special în Germania, cu o încredere scăzută a consumatorilor din cauza conflictului din Ucraina și a costurilor ridicate ale energiei.
Restructurarea este costisitoare
Scăderea vânzărilor a făcut ca și pierderile să fie mai mari: pierderile brute au crescut de la 642 de milioane de dolari din Hong Kong în 2022 la 2,5 miliarde (300 de milioane de euro) un an mai târziu. Pierderea netă s-a ridicat la 2,3 miliarde de dolari Hong Kong, deși a revenit pe profit pentru prima dată din 2017 în 2022.
În afară de scăderea vânzărilor, retailerul asiatic de modă nu a reușit să reducă costurile de operare din cauza “problemelor structurale istorice” din cadrul companiei, în timp ce eforturile de restructurare pe termen scurt costă mai mult înainte de a începe să dea roade.
Pe cea mai mare piață a sa, Germania, de exemplu, Esprit și-a reziliat contractul cu operatorul de franciză PTH Group, ceea ce a obligat compania să închidă 40 de magazine.