Închide

După luni de greve, conflictul de muncă de la Kellogg’s s-a încheiat. Cine a câștigat?

Avatar
Kelloggs Greva

Foto: MLK50.com

Timp de citire: 2 minute

După nu mai puțin de unsprezece săptămâni, greva de la patru fabrici americane Kellogg’s s-a încheiat. A fost o bătălie destul de mare, dar s-a ajuns la o înțelegere, iar cei 1400 de greviști au voie să se întoarcă la muncă. Anterior, însă, conducerea amenința că îi va concedia.

A fost unul dintre cele mai lungi și aprige conflicte sociale ale anului în Statele Unite, dar acum greva de aproape trei luni de la Kellogg’s a luat sfârșit. Angajații de la patru fabrici de cereale au ajuns la un nou contract de muncă provizoriu. Toată lumea își va relua munca în săptămâna care începe în 27 decembrie.

La 5 octombrie, 1.400 de angajați au intrat în grevă, nemulțumiți de programul lung de lucru și de planurile conducerii de a introduce un sistem mai strict în doi pași pentru noii lucrători. Greviștii s-au plâns că, de la pandemia de coronavirus, au lucrat 16 ore pe zi și, uneori, au fost nevoiți să lucreze săptămâni la rând. Finalul a fost că managementul va restrânge de acum înainte beneficiile (cum ar fi asigurarea medicală) personalului cu vechime mai mică. Personalul a respins mai multe propuneri, dar acum se vorbește de o creștere a salariului cu 1,1 dolari pe oră și alocații suplimentare pentru costuri.

Sistemul pe două niveluri va rămâne în vigoare, ceea ce înseamnă că lucrătorii mai noi primesc salarii mai mici și mai puține beneficii decât personalul mai vechi, dar noii veniți pot urca trepte mai repede. De asemenea, Kellogg’s se angajează să nu închidă nicio fabrică în următorii cinci ani.

„Acest acord aduce câștiguri și nu include nicio concesie (din partea angajaților)”,

a declarat cu mândrie Anthony Shelton, președintele sindicatului, pentru postul olandez NPR. Până la urmă, nu vor avea loc 1.400 de concedieri, ceea ce e chiar un câștig. 

Pentru o vreme, s-a părut că greviștii au tras paiul scurt. Asta pentru că în urmă cu două săptămâni, conducerea a anunțat că va „înlocui definitiv”, a se citi demite, cei 1.400 de angajați revoltați. Acest lucru a fost întâmpinat cu critici acerbe, inclusiv din partea președintelui Joe Biden.

În cele din urmă, niciun angajat aflat în grevă nu a fost înlocuit, iar tuturor greviștilor li s-a oferit un nou contract pe cinci ani. Angajații cu normă întreagă antrenați în timpul grevei vor ocupa posturile vacante actuale.

Tensiunile de pe piața muncii din SUA au fost excepțional de mari anul care tocmai se încheie. Există un număr record de locuri de muncă deschise (trei la fiecare doi șomeri) și un deficit de forță de muncă peste tot. Acest lucru oferă personalului încrederea necesară pentru a-și ridica glasul cu revendicări. Până în acest an, au fost numărate peste 240 de greve într-o țară în care sindicatele nu sunt în general foarte puternice.

scroll to top