Închide

După pandemie și Brexit, rafturile britanicilor sunt din nou goale. Ce s-a întâmplat?

Avatar
Co2 Industria Alimentara

Foto: Shutterstock

Timp de citire: < 1 minut

După problemele de aprovizionare cauzate de pandemia Covid și Brexit, o penurie de CO2 împiedică acum comercianții cu amănuntul britanici. La urma urmei, celebrul gaz este indispensabil retailului pentru că are mai multe aplicații importante pentru industria alimentară.

Datorită deficitului de CO2, magazinele de alimente riscă să rămână fără carne congelată și alte produse congelate. Supermarketul online Ocado a anunțat deja înainte de weekend că va înceta livrarea produselor congelate, conform Retail Detail.

Dioxidul de carbon este un produs secundar al industriei de îngrășăminte. De exemplu, gazul este utilizat pentru răcirea alimentelor (gheață uscată) și în ambalaje pentru a prelungi durata de valabilitate a alimentelor. De asemenea, este utilizat ca anestezic la abatoare. Iar producătorii de îngrășăminte au fost izbiți de prețurile crescânde ale gazelor, materia primă principală pentru producerea amoniacului.

Săptămâna trecută, compania norvegiană Yara, responsabilă pentru aproximativ o treime din producția mondială de amoniac, a anunțat că va reduce producția cu 40% pentru a-și păstra marjele.

CF Industries a închis, de asemenea, o fabrică de producție din cauza creșterii prețurilor la gaz.

Haosul crește pentru supermarketurile britanice. Lipsa de CO2 este un nou obstacol major. Marea Britanie se luptă deja cu problemele de aprovizionare din cauza pandemiei și a Brexitului. Printre altele, există un deficit critic de șoferi de camioane.

Lipsa de CO2 pare să se manifeste deocamdată doar în Marea Britanie. În ziarul belgian De Tijd, Bart Buysse, director executiv al Fevia, spune că „până acum nu am primit semne de lipsă”.

Pandemia urmată de inflație a dus la o creștere fără precedent a materiilor prime, mulți producători preferând să reducă producția cu scopul păstrării marjelor de profit.

scroll to top