Închide

După ratarea achiziției Carrefour, canadienii de la Couche-Tard atacă piața europeană a benzinăriilor

Avatar
petrol, gasoline, diesel

Fotografie de Skitterphoto pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Retailerul canadian de proximitate Alimentation Couche-Tard Inc. a făcut o ofertă fermă de cumpărare a unui număr de aproape 2.200 de benzinării din Europa de la gigantul energetic francez TotalEnergies SE, suma tranzacției urmând să se ridice la 3,1 miliarde de euro, potrivit agenției de presă Reuters.

Oferta canadienilor are în vedere toate activele de retail ale companiei petroliere franceze din Germania și Olanda, precum și un pachet de 60% din afacerile sale de profil din Belgia și Luxemburg.

Compania canadiană a fost în căutarea unor achiziții importante de când oferta sa de 20 miliarde de dolari pentru achiziția Carrefour a eșuat în urmă cu doi ani, pe fondul opoziției guvernului francez de la acea dată.

Acordul vine în contextul în care stațiile de combustibil se pregătesc să renunțe, treptat, la vânzările exclusive de benzină și motorină și să devină centre de retail și de servicii. De altfel, Uniunea Europeană își propune să interzică în totalitate vânzarea de mașini cu motoare cu combustie internă până în 2035, în cadrul efortului de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până la mijlocul secolului.

”Transformarea conceptului de mobilitate schimbă modul în care clienții folosesc stațiile de alimentare. Este o tendință profundă, care arată că trebuie dezvoltate noi servicii și activități, în special în magazinele adiacente stațiilor”, a spus directorul executiv al TotalEnergies, Patrick Pouyanne, într-o declarație de presă.

Benzinăriile din cele patru țări vizate de tranzacție vor continua să opereze sub marca TotalEnergies cel puțin cinci ani, timp în care compania franceză va asigura furnizarea combustibilului.

Tranzacția anunțată acum îi va ajuta pe francezii de la TotalEnergies să se apropie suplimentar de obiectivul de a-și reduce vânzările de produse petroliere cu 30% până în 2030, ca parte a planului grupului de reducere a emisiilor de carbon. Compania și-a vândut rețelele de stații de alimentare din Italia, Elveția și Marea Britanie încă din 2015.

În același timp, TotalEnergies intenționează să instaleze puncte de încărcare a vehiculelor electrice pe principalele drumuri și în marile orașe din Europa. De asemenea, are în plan dezvoltarea unei rețele europene de stații de alimentare cu hidrogen pentru camioane, în parteneriat cu compania Air Liquide.

scroll to top