Închide

După Rusia și Bielorusia, Serbia va fi a treia țară europeană care va produce vaccinul Sputnik V

Avatar
Putin Vucic

Președinții Rusiei și Serbiei. Sursa foto: Kremlin.ru.

Timp de citire: < 1 minut

Începând de la sfârșitul acestei săptămâni, vaccinul rusesc anti-Covid 19 Sputnik V va intra în producție într-un laborator din Belgrad, conform președintelui Serbiei, Aleksandar Vučić.

Cu excepția Rusiei și Bielorusiei, nici o altă țară europeană nu mai produce vaccinul rusesc.

Preşedintele sârb a precizat că va urmări prin transmisiune video lansarea operaţiunilor la Institutul de Virologie Torlak, alături de omologul său rus, Vladimir Putin, scrie Digi24.

”În câteva zile veţi avea primele vaccinuri produse în Serbia pe care le putem oferi cetăţenilor noştri, dar şi cetăţenilor din regiune, din Europa şi din întreaga lume”, a adăugat Vučić.

Serbia va produce, de asemenea, vaccinul chinezesc Sinopharm, a reamintit el.

Ţara urmează să producă patru milioane de doze de vaccin Sputnik V în următoarele şase luni, a declarat ministrul sârb al Dezvoltării tehnologice, Nenad Popović.

Vaccinul rusesc Sputnik V a fost aprobat în peste 65 de ţări, însă nu a primit undă verde din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene.

Oficialii ruşi s-au declarat optimişti vineri că vaccinul lor va fi recunoscut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Agenţia Europeană a Medicamentului.

Serbia a cumpărat până în prezent milioane de doze de vaccinuri chinezeşti, ruseşti şi occidentale. Serbia, țară cu şapte milioane de locuitori, a vaccinat complet 30% din populaţia sa, potrivit datelor colectate de AFP și citate de Agerpres.

Pentru a încuraja populaţia să se vaccineze, Belgradul a oferit bonusuri de 25 de euro şi a demarat campanii de vaccinare în centrele comerciale.

Circa 7.000 de sârbi au murit din cauza COVID-19 şi peste 710.000 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus.

scroll to top