După trei ani de la ieșirea din UE, Marea Britanie încă așteaptă dividendele Brexit promise


Autor:    -  
london, england, great britain
Fotografie de 12019 pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

La trei ani de la ieșirea sa din Uniunea Europeană, Marea Britanie nu a beneficiat încă de dividendele Brexit promise pentru economia sa, fiind în urma colegilor săi pe mai multe fronturi, inclusiv în ceea ce privește comerțul și investițiile, potrivit Reuters.

Marea Britanie a ieșit din UE la 31 ianuarie 2020, deși a rămas pe piața unică și în uniunea vamală a blocului pentru încă 11 luni.

În acea zi, premierul de atunci, Boris Johnson, a declarat că țara își poate realiza în sfârșit potențialul și că speră că va crește în încredere cu fiecare lună care trece.

Până în prezent, s-a întâmplat contrariul, o serie de indicatori arătând performanțe insuficiente în comparație cu alte economii.

Sondajele de opinie arată că britanicii care regretă ieșirea din UE sunt din ce în ce mai numeroși decât cei care nu regretă. Un sondaj publicat luni de site-ul de știri UnHerd a arătat că acesta este acum cazul în toate circumscripțiile parlamentare analizate, cu excepția a trei din cele 632 de circumscripții parlamentare.

Guvernul, condus de premierul Rishi Sunak, susținător al Brexitului, susține că Marea Britanie prosperă datorită noilor libertăți dobândite.

Săptămâna trecută, ministrul de finanțe, Jeremy Hunt, a contestat discuțiile despre declin și a declarat că Brexitul oferă un viitor mai luminos, cu loc pentru măsuri care vor atrage investiții în domenii precum economia verde și tehnologia.

Mulți economiști spun că ieșirea din UE nu este singura cauză a necazurilor Marii Britanii – țara a fost grav afectată de pandemia de coronavirus și de creșterea prețurilor la gaze după invazia Rusiei în Ucraina – dar este un factor care poate ajuta la explicarea recentelor performanțe scăzute.

“A fost mai mult decât o ardere lentă. A fost o reducere serioasă a performanțelor economice”, a declarat John Springford, director adjunct la think tank-ul Centre for European Reform. “Dacă impui bariere în calea comerțului, a investițiilor și a migrației cu cel mai mare partener comercial al tău (UE), atunci vei avea o lovitură destul de mare în ceea ce privește volumul comerțului, investițiile și PIB-ul”, a spus el, arătând o serie de date economice sumbre.

Marea Britanie a fost singura economie avansată din Grupul celor șapte economii avansate care nu și-a recăpătat încă dimensiunea de dinainte de pandemia de la sfârșitul anului 2019, la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, cea mai recentă perioadă acoperită de date.

Marți, Fondul Monetar Internațional a declarat că se așteaptă ca economia Marii Britanii să se reducă cu 0,6% în acest an, în contrast cu previziunile de creștere în restul G7.

Springford a estimat că Brexitul a redus producția economică a Marii Britanii – în comparație cu ceea ce ar fi fost fără ieșirea din UE – cu aproximativ 5,5% de la jumătatea anului 2022, pe baza unui model “doppelganger” în care un algoritm selectează țări a căror performanță economică se potrivește îndeaproape cu cea a Marii Britanii de dinainte de Brexit.

Propria organizație de prognoză a guvernului, Office for Budget Responsibility (Biroul pentru responsabilitate bugetară), și Banca Angliei consideră, de asemenea, că există un cost net pe termen lung al ieșirii din UE.

Unii economiști nu sunt de acord cu acest consens.

Economistul Gerard Lyons, susținător al Brexitului, consilier al platformei online de gestionare a averilor NetWealth și care l-a consiliat pe Boris Johnson în anii în care acesta a fost primarul Londrei, a declarat că este greșit să se dea vina pentru problemele Marii Britanii pe Brexit.

“Problemele noastre sunt anterioare Brexitului”, a spus Lyons, arătând ratele cronic scăzute ale investițiilor în Marea Britanie. “Atingerea beneficiilor Brexitului depinde foarte mult de realizarea … unui plan de creștere – cum vă puteți folosi pârghiile post-Brexit”.

El a criticat metoda de analiză doppelganger pe motiv că unele țări mai mici selectate de modele au fost comparatori nepotriviți pentru o economie mare precum cea britanică.

Datele privind comerțul și investițiile indică alte probleme legate de Brexit.

Exporturile, în special cele de bunuri, au dezamăgit în ultimii trei ani – în ciuda marilor speranțe pentru o reechilibrare a economiei “Global Britain” după Brexit.

Exporturile totale, inclusiv serviciile, au crescut cu mai puțin decât cele ale oricărei alte țări din G7 de la sfârșitul anului 2019.

Boris Glass, economist senior la agenția de rating S&P Global, a declarat că birocrația crescută în comerțul dintre Marea Britanie și UE a afectat competitivitatea mai ales a producătorilor britanici mai mici, deoarece aceștia au mai puține resurse pentru a face față.

“Este demn de remarcat faptul că Marea Britanie are mai mulți exportatori mici decât, de exemplu, Franța sau Germania. Deci, din acest punct de vedere, ei sunt dezavantajați”, a spus Glass. “Dacă ești un exportator cu 20 de angajați, atunci sarcina de a completa aceste formulare este foarte costisitoare. Unii dintre ei nu pot concura deloc”.

Și investițiile în afaceri au crescut cu mai puțin de la referendumul din iunie 2016 privind Brexitul decât în Statele Unite, Franța sau Germania, potrivit unei analize Reuters a datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Unii economiști pro-Brexit spun că astfel de statistici ignoră faptul că investițiile corporative britanice au fost neobișnuit de puternice în anii care au precedat jumătatea anului 2016 și că era inevitabil să încetinească. Dar dovezile din sondajele de opinie din mediul de afaceri indică în mod covârșitor Brexitul ca fiind un factor care a stat la baza investițiilor slabe din ultimii ani.

“Este îngrijorător faptul că nu pare să existe niciun fel de redresare a investițiilor. Și cred că, pentru a avea o redresare durabilă după șocul Brexit, atunci trebuie să vedem această creștere”, a spus Springford.

Marea Britanie se mândrește în continuare cu rate mai mari de ocupare a forței de muncă și un șomaj mai scăzut decât majoritatea țărilor UE, dar există unele semne că Brexitul ar fi putut avea un impact și asupra pieței muncii.

Grupurile de afaceri doresc ca guvernul să relaxeze regulile de imigrație post-Brexit, deoarece firmele se luptă să găsească lucrători, lucru de care se teme BoE că alimentează presiunile inflaționiste.

Și, spre deosebire de majoritatea colegilor săi din G7, rata de ocupare a forței de muncă din Marea Britanie nu și-a revenit încă la nivelul de dinaintea pandemiei.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!