Închide

Econ. Roubini: Twitter și alte platforme, rele. Facebook, și mai rea. Zuckerberg, dezgustător

Avatar
Nouriel Roubini Twitter

Foto: Twitter

Timp de citire: 2 minute

Economistul Nouriel Roubini, cunoscut pentru că a prezis, printre altele, criza financiară din 2008, este de părere că platformele online de tipul Twitter sau Facebook ”sunt rele” și ar trebui să fie reglementate mult mai strict. Într-un interviu pentru jurnaliștii de la Der Spiegel, celebrul economist consideră că faptul că au fost blocate conturile lui Donald Trump de pe rețelele sociale a fost o măsură corectă, dar ”a fost și un lucru complet oportunist”.

Economistul Nouriel Roubini crede că marii giganți IT ar trebui vizați de reglementări mult mai stricte.

”Interzicerea accesului lui Trump a fost un lucru corect, întrucât el e responsabil de revolta de la Capitoliu. Dar a fost și un lucru complet oportunist. Facebook obținea venituri din publicitate politică până de curând, iar acum, la sfârșitul mandatului lui Trump, îl pune la colț. Pe directorul Facebook Mark Zuckerberg nu-l interesează decât banii, e un tip absolut dezgustător. Twitter și alte platforme sunt rele, Facebook e și mai rea”, a declarat Roubini pentru Der Spiegel.

Întrebat, în acest context, dacă se așteaptă ca aceste platforme să fie reglementate mult mai strict, economistul a răspuns:

“E clar că Big Tech (marile companii tehnologice – n.trad.) au devenit mult prea puternici, dar problema nu e chiar atât de ușor de abordat. Legile antitrust, spre exemplu, sunt concepute pentru un monopol clasic al furnizorilor, care dictează prețurile bazându-se pe puterea conferită de veniturile lor. Pe baza lor erau scindate companiile petroliere sau de telecomunicații. Big Tech e altfel: serviciile lor nu costă nimic, dar ei exploatează datele utilizatorilor proprii. În cazul lor e necesar un alt fel de reglementare, mai strictă, dar nu să fie scindate companiile. Și din punct de vedere politic există multe argumente împotriva scindării lor”.

Giganții din domeniul tehnologiei ar trebui să devină parte ”a complexului industrie-securitate națională”, a conchis Nouriel Roubini.

Liderii occidentali, critici la adresa social-media

De altfel, puncte de vedere similare au fost exprimate, în ultimele săptămâni de mai mullți lideri politici occidentali.

Cancelarul german, Angela Merkel, a catalogat drept problematică decizia companiilor americane de tehnologie de a închide conturile lui Donald Trump.

“Cancelarul consideră că închiderea definitivă a conturilor unui președinte ales este o chestiune problematică”, a transmis purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert.

Măsurile impuse de giganții IT au provocat reacții de dezaprobare și în rândul politicienilor francezi.

Ministrul Economiei, Bruno Le Maire, s-a declarat ”șocat” că Twitter a decis să-i închidă contul lui Trump și a vorbit, la rândul său, de necesitarea unor reglementări mai ferme.

“Oligarhia digitală este una dintre amenințările care planează asupra statelor și democrațiilor”, a denunțat Bruno Le Maire. Reglementările de acest fel sunt necesare, dar ar trebui să aparțină poporului suveran, statului și sistemului judiciar, a spus ministrul francez al finanțelor.

Și comisarul european Thierry Breton și-a exprimat “perplexitatea” față de deciziile giganților din mediul online.

scroll to top