Economistul Adrian Câciu, recomandări pentru cei care vor să acceseze un credit
Economistul Adrian Câciu vine cu un sfat pentru cei care intenţionează să facă un credit în perioada următoare. Acesta recomandă ca orientarea spre credite să nu se facă mai devreme de a doua jumătate a anului viitor deoarece riscurile și impredictibilitatea economică și socială se mențin.
“De la 1 ianuarie 2021 IRCC va fi 1,98% față de 2,17% cât este în prezent. Acest indicator va fi valabil pentru trimestrul I 2021. De la 1 aprilie 2021 IRCC va fi de 1,79% . Acest indicator va fi valabil pentru trimestrul II 2021. La acest moment ROBOR 3M este peste IRCC care va fi folosit de la 1 ianuarie, respectiv este la nivelul de 2,04%. În contextul menținerii lichidității în lei, a contextului inflaționist actual și în lipsa unei noi reduceri a ratei dobânzii de politică monetară este foarte posibil ca anul 2021 să mențină ROBOR 3M peste nivelul IRCC.
Cum spuneam și în trecut diferența esențială dintre cei doi indicatori este că IRCC acoperă inflația trecuta (pierderea de cost efectivă) iar ROBOR 3M acoperă anticipat inflația viitoare (pierderea ulterioară de cost). Stiu că au fost multe discuții demagogice pe temă, multe din interesul de a menține un cost ridicat al creditării ceea ce creează bonusuri importante pentru brokerii de credite, dar, până la urmă, decizia de a opta intre credite cu diferite forme de cost trebuie să aparțină beneficiarilor de credit, care să cunoască avantajele și dezavantajele fiecărui tip de indicator.
În final, recomand ca orientarea spre credite să nu se facă mai devreme de a doua jumătate a anului viitor deoarece riscurile și impredictibilitatea economică și socială se mențin. Nu faceți mișcări bruște. Nu este momentul!”, transmite economistul Adrian Câciu într-un mesaj publicat pe Facebook.